fbpx

In ultima perioada, de cand COVID-19 face parte din viata noastra cotidiana, auzim tot mai des ca farmaciile si magazinele online care comercializeaza vitamine sunt luate cu asalt. Vitamina D, vitamina C, seleniu, zinc, complex de vitamine si minerale – toate sunt cumparate de romani si autoadministrate pentru cresterea imunitatii organismului si indirect pentru lupta impotriva COVID-19.

Pentru ca ne dorim sa facem putina lumina asupra acestui subiect, am decis ca astazi sa discutam despre vitamina D – deficit si excedent din organism si principalele surse naturale prin care ne putem face “depozite” in organism. Poate ca ati auzit, de la parinti sau bunici, vechea zicala “in lunile calendaristice cu litera R in denumire trebuie sa luam suplimente de vitamina D”. Cat este de adevarat acest indemn si de ce lunile cu litera “R” ne lasa fara vitamina D?

Trebuie de la inceput sa spunem ca vitamin D face parte din categoria substantelor nutritive fara de care organismul nu poate functia corect si nu poate ramane sanatos. Aceasta vitamina este produsa in mod natural de catre organism atunci cand ne expunem razelor solare – de aici si legatura cu zicala de mai sus privind administrarea de suplimente in lunile cu R. Pentru ca in lunile calduroase – mai, iunie, iulie, august – adica cele fara litera R in denumire, petrecem mai mult timp in aer liber, ne expunem razelor solare si astfel organismul produce singur cantitatea de vitamin D necesara organismului. La fel de natural precum statul la soare este si consumul de alimente bogate in vitamina D – peste, oua, produse lactate. Alaturi de vitamina D, organismul are nevoie de de calciu pentru a fixa vitamina D in oase si in dinti pentru un sistem osos puternic si reducerea riscului de aparitie a facturilor.

Deficitul de vitamina D, desi este destul de frecvent, raroeri este diagnosticat intrucat  in marea majoritatea a cazurilor, deficitul nu este anunțat prin simptome clare. Cele mai cunoscute afectiuni determinate de deficitul de vitamina D in organism sunt rahitismul (daca este vorba despre copii) si osteomalacia (la persoanele adulte).

Excesul de vitamina D in organism poate avea efecte negative asupra starii de sanitate, determinand niveluri crescute ale calciului in sange (hypercalcemia) care poate determina o serie de simptome precum greata, varsaturi, slabiciune musculara si, in timp, putand duce la aparitia litiazei renale (pietre la rinichi).

 

Dar ajuta vitamina D in lupta cu COVID-19?

Da, Vitamina D joaca un rol important in lupta impotriva COVID-19 intrucat intareste sistemul imunitar. Studiile au aratat ca vitamina D este direct legata de sistemul imunitar, iar lipsa acesteia din organism poate duce la un risc crescut a bolilor autoimune.  Pacientii cu deficit de vitamina D pot dezvolta astm, boli cardiovasculare, infectii respiratorii, diferite forme de cancer, avand un risc mai crescut de a contracta HIV. Deficitul de vitamina D poate fi diagnosticat numai prin efectuarea unui test de sange.

Exista studii care atesta faptul ca in momentul in care organismul este afectat de o infecție sau de un agent patogen, vitamina D este cea care stimuleaza raspunsul nespecific, adica innascut al anticorpilor. In acelasi timp, vitamina D limiteaza raspandirea infectiei. In egala masura, nu exista suficient de multe date care sa ateste faptul ca administrarea de vitamina D elimina complet riscul infectării cu SARS-CoV-2.

 

Am aflat ce este vitamina D, de ce este importanta pentru organism si cum ne poate ajuta in lupta cu COVID-19. Pentru a afla daca o persoana are nivelul optim necesar de vitamina D, este recomandat sa faca un test din sange care sa determine acest nivel. Si, pentru ca pe noi ne intereseaza starea Dumneavoastra de santate, am pregatit in clinicile PULS un pachet complet de analize – DOZARE VITAMINA D. Continutul pachetului este urmatorul:

·         Vitamina D3 (25 OH)
·         Fosfor seric
·         Calciu ionic
·         Calciu seric
·         Proteine totale
·         Fosfataza alcalina
·         Intact PTH

iar pretul este de doar 188 de lei, redus de la 235 de lei.

In urma efectuarii analizelor, pentru interpretarea acestora in context medical, luati legatura cu medicul trimitator sau cu medicul de familie, ulterior urmand sa va fie recomandat tratamentul cu vitamina D sau efectuarea unor analize suplimentare.

Va asteptam in clinicile PULS pentru a beneficia de acest pachet de investigatii si pentru monitorizarea starii Dumneavoastra de sanatate. Pentru a afla mai multe informatii despre aceasta promotie, pentru programari sau programul de recolare din clinicile PULS apelati 021.9290

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 1 =

📞 Sună acum!