fbpx

Greața, amar în gură, icter, dureri. Senzații supărătoare care pot fi semne ale unor afectiuni ale vezicii biliare, cel mai des provocate de calculii biliari și mai rar de tumori.

VEZICA BILIARĂ sau COLECISTUL este un organ al tubului digestiv careeste localizat sub ficat de care este legat prin ductul hepatic. COlecistul arată ca un sac alungit în forma de pară. Are o lungime de 8˙-10 centimentri și o capacitate de 50 mililitri.

In vezică se depozitează bila, sucul digestiv galben-verzui produs de ficat între mese. În timpul mesei, când bolul alimentar trece în duoden, colecistul se contractă şi evacuează bila necesară pentru absorbţia alimentelor, îndeosebi a grăsimilor și vitaminelor. Traseul bilei trece prin canalul colecistic / ductal și cel coledoc.

Bila va fi transportata din vezica biliară prin canalele cistic și coledoc, iar apoi de-a lungul duodenului (prima parte a intestinului subțire).

Fluxul biliar poate fi diminuat sau blocat de calculii biliari sau tumori. Ocazional, în urma unor intervenții chirurgicale pot apărea traumatisme care produc obstrucții în ductul biliar.

Calculii biliari (pietrele la ficat / bilă) sunt formațiuni solide, cristaline din tractul biliar, care se formeazăîn colecist. Calculii biliari derivă din bilăși sunt formați în mod special din calciu, colesterol și bilirubină.

Problemele medicale ale veziculei biliare se referă la:
– iritarea, infectarea și tumefacția veziculei biliare;
– apariția calculilor biliari;
– blocarea canalelor care fac legatura între colecist și intestin.

Consultați medicii gastroenterologi Puls Medica pentru recomandări complete!
Clinica Ștefan cel Mare • Programări la 021.9290

Surse: Agenda Medicala Merck – Medicul Casei, ediția a doua; Dicționar de medicină Larousse , Editura Univers Enciclopedic

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =

📞 Sună acum!