fbpx

Sindromul Cushing este un ansamblu de tulburări în care există o producție în exces de hormoniglucocorticoizi determinață de hipofiză, de glandele corticosuprarenale și de supradozarea medicamentelor corticoide ca în cazul tratamentului pentru astm (Prednison) și tratatrea unor afecțiuni ale pielii.

Treisferturi din sindroamele Cushing sunt cauzate de boala lui Cushing, adică un adenom hipofizarsecretant de ACTH în exces care stimulează glandele suprarenale să elibereze o cantitate suprafiziologică de cortizol, hormoni androgenisi DOC. De obicei adenom are sub 1 cm. 80% dintre pacienți sunt femei, de 20-40 de ani.

Jumătate din populație până la vârsta de 70 de ani, dezvoltă tumori beningne (adenoame) suprarenaliene care doar în mică parte produc corticosteroizi în exces.

Semne și simptome. Corticosteroizi modifică cantitatea de grăsime și dispunerea acesteia. Apare obezitate la faţa, gât şi trunchi, hipertensiune arterială, atrofie musculară cu astenie şi osteoporoză, vergeturi purpurii pe abdomen, pulpe şi piept, păr pe faţă, lipsa menstrei. Unul din cinci bolnavi suferă de diabet zaharat.

Diagnosticul se confirmă prin dozări hormonale, sangvine şi urinare, atât statice cât şi dinamice. Examenele radiologice hipofizare şi suprarenaliene urmăresc prezenţa adenoamelor.

Tratamentul depinde de cauza sindromului şi poate fi medical sau chirurgical. Se pot scoate cele doua glande suprarenale însă va fi urmat toată viaţa un tratament hormonal substitutiv. Prognosticul acestei boli, diagnosticată şi tratată la timp, este favorabil.

Nu uitați! La apariția simptomelor programați-vă la medicul endocrinolog din Clinica Puls Medica Turda, str. Turda 127, telefon 021.9290.

Surse: Agenda Medicala Merck – Medicul Casei, ediția a doua; Dicționar de medicină Larousse , Editura Univers Enciclopedica: http://www.endocrinologie-cluj.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 2 =

📞 Sună acum!