fbpx

Pubertatea precoce reprezinta o maturizare a copilului inainte de varsta de 8 ani (la fete) si 12 ani (la baieti), cauzata de o disfunctie hormonala a glandelor care regleaza si secreta hormonii sexuali. Parintii pot observa anumite semne specifice la copil si se pot adresa medicului endocrinolog pentru consultatie si investigatii:

  • La fetite, o crestere a sanilor si aparitia menstruatiei inaintea varstei de 10 ani
  • La baietei, o crestere in dimensiuni a penisului si testiculelor, aparitia parului facial inainte de varsta de 9 ani.
  • La ambele sexe poate fi observata aparitia parului pubian si axilar, aparitia acneei, cresterea rapida in inaltime.

Este important de investigat cauza acestor modificari precoce, pentru ca puertatea aparuta inainte de vreme poate indica o afectiune grava. In plus, daca nu primeste tratament, cresterea in inaltime a copilului va fi stopata la aprox. 1,50 m, cu toate ca initial s-a observat o accelerare a cresterii. Bineinteles, exista si situatii in care exista o predispozitie familiala la pubertate precoce, insa acest lucru trebui discutat si evaluat de catre medicul endocrinolog.

Diagnosticul pubertatii precoce se face prin investigatii paraclinice – teste care masoara hormonii responsabili de maturizarea sexuala – si prin teste imagistice – o radiografie de pumn care indica dezvoltarea osoasa rapida comparativ cu varsta copilului.

Tratamentul pubertatii precoce se adreseaza in primul rand bolii de fond, care a produs aceasta dereglare. De asemenea, se administreaza un tratament care impiedica cresterea copilului pana in momentul in care acesta ajunge la vasta pubertatii. Dupa ce tratamentul este oprit, cresterea continua armonios pana la varsta adulta.

Va puteti adresa medicilor endocrinologi sau ginecologi al Clinicilor PULS, telefonand la Call Center – 021.9290.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 6 =

📞 Sună acum!