Pregatirea pentru analizele de sange

Analizele medicale reprezinta ansamblul de procedee care furnizeaza informatii despre aspectul si functionalitatea diferitelor organe.
Pentru ca analizele medicale de laborator sa reflecte cu acuratete starea organismului, pe langa performantele echipamentelor si a personalului laboratorului, pregatirea pacientului inaintea recoltarii este deosebit de importanta.

Intervalul ideal de timp pentru recoltarea probelor biologice este 7:00 – 9:00 dimineata, nu pentru ca acesta este programul punctului de recoltare, ci pentru ca reprezinta perioada din zi optima pentru recoltarea produselor biologice. Exista si exceptii de la aceasta regula, dar acestea va vor fi indicate de medicul care le solicita.
De remarcat este faptul ca exista o serie de medicamente care pot altera rezultatele analizelor medicale. Acesta este motivul pentru care va sugeram sa intrebati medicul de la care primiti trimiterea la analize daca trebuie sa intrerupeti medicatia sau doar sa comunicati personalului de la punctul de recoltare ce fel de tratament urmati. Deasemenea, exista anumite teste care sunt facute numai dupa administrarea unor substante sau medicamente cum ar fi: testul de toleranta la glucoza (hiperglicemia provocata) care va fi facuta dupa administrarea de glucoza sau testele in dinamica (de stimulare sau inhibare) pentru diferiti hormoni.

Obtinerea unor rezultate concludente pentru analizele si investigatiile pe care le veti efectua presupune respectarea cu strictete a pregatirilor recomandate de medic si a informatiilor oferite de colectivul Clinicilor Medicale PULS.
Interpretarea rezultatelor investigatiilor (laborator, ECG, ecografie etc.) poate fi facuta doar de catre medic, pe baza coroborarii tuturor datelor clinice si paraclinice.

Inaintea recoltarii probelor pentru analizele de sange este bine sa evitati:

  • Consumul de alimente. Mancatul cu mai putin de 14 ore inainte de efectuarea unei analize de sange va compromite intotdeauna valorile probei de laborator, in special ale colesterolului si glicemiei.
  • Administrarea de medicamente. Anticonceptionalele, estrogenul, anticonvulsivele, diureticele, corticosteroizii sau antidepresivele sunt substante care interfereaza intotdeauna cu rezultatele unei probe de sange.
  • Stresul fizic. In cazul in care va aflati intr-o perioada de stres fizic, cauzat de o boala acuta sau de o infectie, analizele de sange vor inregistra un nivel mai mic de colesterol bun HDL si un nivel ridicat al trigliceridelor.
  • Consumul de bauturi. In cazul analizelor de sange care urmaresc masurarea nivelului lipidelor si al glucozei, doar apa este permisa.
  • Guma de mestecat. Evitati guma de mestecat.
  • Exercitiile fizice sustinute. Orice forma de efort fizic este intezisa cu 8 ore inainte de analizele de sange.
  • Fumatul. Substantele nocive din tigarete ajung cu rapiditate in sange, de aceea fumatul este strict intezis cu cel putin 14 ore inainte de efectuarea testelor de sange.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 4 =