fbpx

Cauzele formării pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sau calculii renali apar, de obicei, în unul dintre cei doi rinichi, dar se pot extinde oriunde de-a lungul tractului urinar. Când spunem tract urinar ne referim la rinichi, vezica urinară, uretere şi uretră. Iar pietrele la rinichi sunt recunoscute ca producând dureri foarte puternice asupra pacientului.

Alături de factorul genetic care contribuie semnificativ la posibilitatea apariţiei calculilor renali, anumite alimente sau obiceiuri zilnice înclină balanţa spre apariţia pietrelor la rinichi.

Există câteva categorii de alimente care, dacă sunt combinate cu un aport crescut de calciu sau de sare în dieta zilnică, pot determina apariţia pietrelor la rinichi. În funcţie de predispoziţia organismului la o astfel de afecţiune, alimentele consumate cu regularitate şi în cantităţi mari care contribuie la apariţia acestora sunt: spanacul, ciocolata, arahidele, cafeaua, băuturile carbogazoase, nucile, sucul de grapefruit, apa minerală.

Semne şi simptome ale pietrelor la rinichi

Aşa cum spuneam mai sus, pacienţii semnalează un cortegiu de simptome cunoscute sub numele de colică renală. Este posibil ca durerile cauzate de calculii renali să fie resimţite abia când pietrele încep să coboare în uretere, durerea fiind localizată pe o parte a spatelui şi la nivelul flancului abdomenului. Alte simptome ale pietrelor la rinichi pot fi:

  • Nevoia constantă de a urina
  • Diminuarea cantităţii de urină eliminată
  • Sânge în urină (urină roşie, roz sau de culoare închisă),

iar vărsăturile, febra şi senzaţia de greaţă însoţesc de cele mai multe ori colica renală.

Vizita la medic, imediat!

Durerea pricinuită de eliminarea calculilor renali conduce rapid pacientul către medicul specialist. Însă, oricare dintre simptomele de mai sus, sunt simptome clare pentru a ne adresa în scop preventiv medicului specialist. Pentru că vizita timpurie la medic ne poate ajuta să descoperim calculii renali într-un stadiu incipient, printr-o simplă ecografie.

Dacă vă regăsiţi în oricare dintre simptomele de mai sus, cu atât mai mult dacă aţi bifat mai multe şi nu una singură, vă recomandăm un control de specialitate şi efectuarea unei ecografii. Vă aşteptăm în clinicile PULS, după efectuarea unei programări în prealabil la numărul de telefon 021.9290.

DR. MITROI VALENTIN

Medic primar urolog Clinicile PULS

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + two =

📞 Sună acum!