MamografieMAMOGRAFII

Mamografia reprezinta examinarea cu raze X a sanilor, utilizata pentru detectarea si diagnosticarea bolilor sanului. Mamografia este cea mai eficienta metoda de detectare a cancerului de san de la un stadiu incipient, chiar inainte ca femeia sau medicul sa-l poate simti.  Adevarata valoarea a mamografiei este depistarea precoce. Depistarea precoce salveaza vieti prin identificarea cancerului de san intr-un stadiu timpuriu, atunci cand este cel mai usor de tratat si nu pune viata in pericol.

Prin acest screening, numarul de decese in randul femeilor afectate de cancer mamar poate fi redus. Dar, tot mamografia poate descoperi anomalii care se dovedesc a nu fi formatiuni tumorale maligne, ci doar probleme care trebuie investigate in detaliu si tratate, evitandu-se astfel situatii grave de sanatate.

Mamografia este practic o imagine obtinuta prin tehnologia Razelor X, ceea ce implica iradiere, dar in doze mici si nepericuloase.  Aceasta investigatie medicala poate fi facuta la un singur san (adica mamografia unilaterala) sau la nivelul ambilor sani (mamografia bilaterala). Este recomandata in special femeilor intre 40 si 70 de ani, dar asta nu exclude tinerele, in cazul in care medicul recomanda.