fbpx

Radiografia este o investigație care constă în examinarea organismului cu ajutorul razelor X, în doze mici care nu sunt periculoase pentru sănătate.

Rezultatul este o imagine alb-negru pe un film fotografic special. Organele absorb diferit radiațiile X, în funcție de densitatea. Astfel, oasele apar colorate alb, iar plămânii, fiind plini cu aer, vor apărea ca niște umbre.

INDICAȚII

Radiografia toracică oferă informații despre starea inimii, a plămânilor, a peretelui toracic inclusiv coastele și a diafragmei. Cu ajutorul ei se pun în evidență leziuni la nivelul plamânilor (tuberculoza, pneumopatiile infecţioase, pneumonia, edemul pulmonar), înlesnește diagnosticarea infecțiilor pleurei (pleurezie, pneumotorax), a afecţiunilor care modifică forma inimii şi a vaselor (insuficienţa cardiacă, anevrism al aortei)sau a adenopatiilor din cavitatea centrala a toracelui cuprinsăîntre cei doi plămâni(mediastinul).

Este un examen frecvent recomandat de medici. Rareori oferă suficiente informații pentru a determina cauza eanomaliilor. Totuși ajută la stabilirea testelor necesare pentru diagnosticarea bolii.

PREGĂTIRE. CONTRAINDICAȚII

Radiografia de torace nu are nevoie de pregătire. Se prevăd doar măsuri de protecție contra iradierii. Femeile gravide nu vor fi expuse la raze X, mai ales în prima perioadă a sarcinii, consecințele fiind malformațiile apărute la făt. Pentru copii sunt necesare șorțuri de protecție pentru zona genitală, ochi și tiroidă.

Pentru a evita iradierea, pacienții vor ține cont de numărul radiografiilor făcute într-un timp scurt (informare sub semnătură).

Investigația se efectuează doar la indicația unui medic.

Centrul de Imagistică Puls vă așteaptă în incinta Clinicii Ștefan cel Mare • Programări la 021.9290

 

Surse: Dicționar de medicină Larousse, Editura Univers Enciclopedic

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 15 =

📞 Sună acum!