Pregatirea pentru analize

Analizele medicale reprezinta ansamblul de procedee care furnizeaza informatii despre aspectul si functionalitatea diferitelor organe.

Pentru ca analizele medicale de laborator sa reflecte cu acuratete starea organismului, pe langa performantele echipamentelor si a personalului laboratorului, pregatirea pacientului inaintea recoltarii este deosebit de importanta.

In mod obisnuit, analizele medicale sunt facute la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau in conditiile spitalizarii. Mai exista analizele pe care le facem din proprie initiativa, pentru a ne verifica starea de sanatate, fara a avea trimitere de la un medic sau o institutie.

Intervalul ideal de timp pentru recoltarea probelor biologice este 7:00 – 9:00 dimineata, nu pentru ca acesta este programul punctului de recoltare, ci pentru ca reprezinta perioada din zi optima pentru recoltarea produselor biologice. Exista si exceptii de la aceasta regula, dar acestea va vor fi indicate de medicul care le solicita.

De remarcat este faptul ca exista o serie de medicamente care pot altera rezultatele analizelor medicale. Acesta este motivul pentru care va sugeram sa intrebati medicul de la care primiti trimiterea la analize daca trebuie sa intrerupeti medicatia sau doar sa comunicati personalului de la punctul de recoltare ce fel de tratament urmati. Deasemenea, exista anumite teste care sunt facute numai dupa administrarea unor substante sau medicamente cum ar fi: testul de toleranta la glucoza (hiperglicemia provocata) care va fi facuta dupa administrarea de glucoza sau testele in dinamica (de stimulare sau inhibare) pentru diferiti hormoni.

Obtinerea unor rezultate concludente pentru analizele si investigatiile pe care le veti efectua presupune respectarea cu strictete a pregatirilor recomandate de medic si a informatiilor oferite de colectivul Clinicilor Medicale PULS.

Interpretarea rezultatelor investigatiilor (laborator, ECG, ecografie etc.) poate fi facuta doar de catre medic, pe baza coroborarii tuturor datelor clinice si paraclinice.

Rezultatele se refera exclusiv la probele analizate.

Respectand confidentialitatea pacientilor sai, PULS nu solicita acte oficiale de identificare personala.  Prin urmare, PULS nu isi asuma responsabilitatea asupra corectitudinii informatiilor despre pacient.

Reproducerea partiala sau totala a raportului de analize medicale este strict interzisa.

Recoltare probe sange

In general, recoltarea probelor de sange este facuta dimineata, inainte de consumul de alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele.

Va recomandam ca probele de sange sa fie recoltate in conditii bazale, mai precis dimineata, pe nemancate, inaintea oricarei proceduri terapeutice sau diagnostice, minimizand efortul fizic si stresul emotional care pot influenta parametrii analizati. Pentru profilul lipidic va recomandam sa aveti un interval de min. 12 ore de la ultima masa.

Recoltare probe urina

Recoltarea probelor de urina poate fi facuta atat la punctul de recoltare / laborator cat si la domiciliu atata timp cat utilizati urocultoare sau pungi urinare pediatrice de unica folosinta.

Examenul complet de urina (examen biochimic, sediment urinar, proba Stansfeld-Webb)

Inainte de mictiune va fi efectuata toaleta locala cu apa si sapun.

Pentru analiza este nevoie de un esantion de cca 10 ml din prima urina de dimineata recoltat in recipient special care poate fi procurat de la receptia clinicii / punctul de recoltare.

Daca acest lucru nu este posibil, este acceptat si un esantion de urina dupa cca 4 ore de staza vezicala (lipsa mictionarii), dar in acest caz nu este indicata efectuarea sedimentului deoarece rezultatele obtinute sunt incerte.

Urina din 24 de ore

Pentru rezultate corecte va recomandam sa evitati consumul de alcool cu 24 de ore inainte de inceperea recoltarii, precum si pe intreaga durata a acesteia.

  • Prima urina din dimineata primei zile se arunca.
  • In continuare, toata urina de peste zi si de peste noapte este adunata intr-un recipient curat, cu capac, cu un volum minim de 2 litri si care va fi tinut inchis, la intuneric si racoare (intr-o punga de plastic sau folie de staniol la frigider).
  • Prima urina din dimineata celei de-a doua zile se adauga peste urina stransa.
  • Volumul total de urina stransa in perioada de 24 de ore este masurat.
  • Din recipient (dupa agitare usoara pentru amestecarea sedimentului depus) se toarna cca 50 ml urina intr-un recipient procurat de la receptia clinicii / punctul de recoltare.
  • Pe acest recipient este notat volumul total de urina strans in cele 24 de ore.

Incetarea consumului de cafea cu 72 de ore inainte de inceperea recoltarii este recomandat in cazul determinarii metanefrinelor urinare. Pe parcursul celor 24 de ore de recoltare trebuie sa evitati fumatul si stresul fizic si psihic.

Pentru determinarea acidului vanilmandelic, trebuie sa evitati consumul de cafea, ceai negru, ciocolata, fructe, in special banana si alimente care contin vanilie cu 72 ore inaintea recoltarii. Deasemenea, pe parcursul celor 24 de ore de recoltare trebuie sa evitati fumatul si stresul fizic si psihic.

Urina pentru urocultura

Este foarte important ca recoltarea sa fie facuta inainte de inceperea oricarui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, urina va fi recoltata numai dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Urina va fi recoltata in recipiente sterile procurate de la receptia clinicii / punctul de recoltare.

In cazul in care proba nu poate fi transportata in maxim 2 ore la laborator, aceasta trebuie pastrata la o temperatura de 2-8ºC.

Pentru adulti

Prima urina de dimineata sau urina dupa staza vezicala de minim 4 ore.

In primul rand trebuie sa faceti toaleta riguroasa a regiunii urogenitale cu apa si sapun si apoi sa stergeti regiunea cu un prosop curat sau cu o compresa sterila. La barbati este recomandat ca toaleta locala sa fie efectuata cu decalotarea glandului.

Trebuie recoltata o cantitate de cca 20 ml de urina din jetul mijlociu direct in recipientul steril (primul jet se lasa sa curga in toaleta).  Veti deschide recipientul steril inainte de mictiune, iar pe perioada recoltarii, veti pune capacul acestuia cu gura in sus pe o suprafata curata.  La sfarsitul recoltarii, infiletati capacul strans pe urocultor pentru evitarea scurgerii si/sau contaminarii urinei.

Pentru sugari

Veti spala zona urogenitala cu apa si sapun si o veti tampona cu comprese sterile.

Fixati punguta sterila prin intermediul benzilor adezive in jurul orificiului urinar. Punguta este corect fixata daca orificiul urinar se afla in interiorul acesteia. Va recomandam sa verificati fermitatea aderarii benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a evita scurgerea urinei pe langa punguta si contaminarea acesteia.

Dupa recoltare, dezlipiti punguta de tegumentul copilului si lipiti cele doua benzi adezive intre ele asigurandu-va de inchiderea pungii. Va recomandam sa transportati punguta catre punctul de recoltare / laborator in interiorul unui urocultor steril pentru adulti.

Recoltare probe materii fecale

Pentru coprocultura

Recoltarea va fi facuta in recipiente speciale (coprorecoltoare) care contin un mediu de transport (Cary-Blair) si care pot fi procurate de la receptia clinicii sau de la punctul de recoltare. In cazul in care proba nu poate fi transportata imediat la laborator, aceasta trebuie omogenizata cu mediul de transport si poate fi refrigerata, fiind stabila o perioada de 72 ore.

Este foarte important ca recoltarea sa fie facuta inainte de inceperea oricarui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, urina va fi recoltata numai dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Din proba emisa spontan va fi aleasa o portiune reprezentativa (cu mucozitati, striuri de sange, consistenta mai moale, etc) cat incape in lingurita coprorecoltorului.  Materiile fecale astfel recoltate vor fi introduse in mediul de transport continut de coprorecoltor si va fi amestecat cu acesta pentru a fi asigurata viabilitatea microbilor pana la prelucrarea probei.

Pentru examenul coproparazitologic

Recoltarea va fi facuta in recipiente speciale (coprorecoltoare) fara mediu de transport si care pot fi procurate de la receptia clinicii sau de la punctul de recoltare.

Deoarece unii paraziti intestinali nu elimina oua, chisti sau larve in mod continuu, va recomandam sa  repetati analiza de 3 ori la intervale de 3-5 zile deoarece un singur rezultat negativ nu are valoare diagnostica de excludere a unei infestari parazitare intestinale.

Din proba emisa spontan va fi aleasa o portiune reprezentativa (cu mucozitati, striuri de sange, consistenta mai moale, etc) cat incape in lingurita coprorecoltorului.  Evitati recoltarea unei cantitati mai mari datorita riscului alterarii materiilor fecale pana la momentul prelucrarii in laborator, alterare care poate duce la modificarea aspectului elementelor parazitare si deci la rezultate fals negative.

In cazul in care proba nu poate fi transportata imediat la laborator, aceasta trebuie pastrata la rece (la frigider).

Pentru proba de digestie

Recoltarea va fi facuta in recipiente speciale (coprorecoltoare) fara mediu de transport si care pot fi procurate de la receptia clinicii sau de la punctul de recoltare.

Timp de o saptamana inainte de recoltare nu se administreaza bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianti.

Pe o perioada de 3 zile inainte de recoltare nu veti consuma bauturi alcoolice si veti respecta urmatorul regim alimentar zilnic: 50-150 g unt, 150-200 g carne rosie, 500 ml lapte dulce, 200-300 g cartofi, 100 g paine.

Pentru coproantigene

Materiile fecale vor fi recoltate in aceleasi conditii ca si pentru examenul coproparazitologic.

Amprenta anala

Indicata pentru diagnosticarea infestarii cu oxiuri (Enterobius vermicularis).

Recoltarea va fi efectuata doar dimineata, la prima ora, inainte ca pacientul sa se dea jos din pat, inaintea toaletei perianale sau a defecarii.  Veti folosi lingurita coprorecoltorului simplu (fara mediu transport) sau o bagheta subtire pe care in prealabil ati fixat o banda adeziva (scotch) transparenta cu partea adeziva catre exterior pe care o veti introduce in anus cativa milimetri (1-3) si veti badijona bine regiunea.

Dupa recoltare, lingurita cu banda adeziva va fi introdusa in coprorecoltor. Proba trebuie transportata la laborator in maxim 8 ore de la recoltare.

Recoltare probe sperma

Pentru spermograma

Recoltarea va fi efectuata direct in recipient (urocultor), prin masturbare. Va fi recoltata intreaga cantitate de sperma emisa.  Recoltarea in prezervativ este total nerecomandata.

Recoltarea va fi efectuata dupa 3 zile de abstinenta sexuala si oprirea consumului de cafea, tutun si alcool.

Proba trebuie transportata la laborator in 20 de minute de la emisie. Daca acest lucru nu este posibil, proba poate fi tinuta maximum 2 ore la o temperatura de 37 grade C.

Pentru spermocultura

Recoltarea va fi efectuata dupa 3 zile de abstinenta sexuala, inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic.

Recoltarea va fi efectuata prin masturbare direct in recoltor steril (urocultor). Inainte de recoltare va fi efectuata toaleta locala cu apa si sapun si stergerea prin tamponare cu comprese sterile.

Proba trebuie transportata la laborator in maximum 1 ora de la emisie.

Recoltare probe sputa

Proba de sputa va fi recoltata dimineata, inainte de a consuma alimente sau lichide, cu toaleta bucala facuta fara pasta de dinti, sau la 3-4 ore de la aceasta.

Este foarte important ca recoltarea sa fie facuta inainte de inceperea oricarui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, urina va fi recoltata numai dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Recoltarea va fi facuta prin tuse spontana si profunda. Inainte de recoltare va fi facuta toaleta cavitatii bucale (periajul dintilor fara pasta de dinti, clatirea gurii si gargara cu apa).  Sputa va fi expectorata intr-un recipient steril cu capac etans (urocultor steril) si va fi transportata la laborator in maximum o ora de la recoltare.

Pentru examen microbiologic sunt acceptate si probe muco-purulente. In cazul in care proba are aspect de saliva (spumos, aerat, fara striuri purulente) recoltarea trebuie repetata.

Recoltare probe exudat faringian

Probele pentru exudatul faringian trebuie recoltate dimineata, inainte de a consuma alimente sau lichide si fara spalarea dintilor, sau la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar. Fumatul este interzis cu 2 ore inainte de recoltare.

Va fi utilizat un recoltor faringian de unica folosinta, fara mediu de transport in cazul in care proba va fi transportata imediat la laborator, sau recoltor cu mediu de transport daca transportul la laborator dureaza. In cazul in care proba nu poate fi transportata imediat la laborator, aceasta trebuie pastrata la rece (la frigider) maxim 48 ore.

Este important ca recoltarea sa fie facuta inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, exudatul faringian va fi recoltat dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Recoltare probe secretie conjunctivala

Este important ca recoltarea sa fie facuta inainte de inceperea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, proba va fi recoltata dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.

Se efectueaza dimineata, inaintea toaletei fetei si machiajului pentru ca secretia acumulata peste noapte sa poata fi recoltata.

Recoltare secretii din zona genitala

Secretii din zona genitala feminina

Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii tratamentelor endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor.

In cazul secretiei uretrale, pacientul trebuie sa nu urineze cu o ora inainte de recoltare.

Secretia uretrala si vaginala sau din col uterin, respectiv vulvara la fetite trebuie recoltate la cabinetul de ginecologie.

Secretii din zona genitala masculina

Secretia uretrala trebuie recoltata inainte de urinarea de dimineata, preferabil inaintea antibioterapiei.