fbpx

Fisura anală este o afecţiune pe care mulţi dintre noi o consideră un subiect tabu, iar orice discuţii despre aceasta sunt evitate având în vedere, în special, simptomele şi manifestările. Cu toate acestea, chiar dacă este un subiect de mulţi evitat, este una dintre cele mai răspândite afecţiuni din lume, milioane de oameni suferind din cauza durerile provocate de fisurile anale.

Fisurile anale sunt rupturi aparute în peretele interior al anusului, cauza fiind, de cele mai multe ori, o evacuare a unui scaun tare şi uscat, împreună cu o musculatură anală strânsă. Astfel, putem spune că unul dintre principalii factori este constipaţia, vinovat de cele mai multe dintre cazurile de fisuri anale înregistrate. O dietă cu conţinut scăzut de fibre poate juca un rol important în apariţia fisurilor anale. Deşi mulţi dintre noi gândesc că această afecţiune este specifică, în cele mai multe cazuri, persoanelor în vârstă, este bine de menţionat că toate categoriile de vârstă sunt vizate, în special tinerii care au un regim de viaţă nesănătos, bazat pe multe alimente de tip fast food care nu asigură nivelul optim de fibre necesar organismului pentru o digestie normală.

O fisură anală poate fi identificată după durerea ascuţită din timpul unor mişcări intestinale. Durerea resimţită poate fi severă şi poate dura până la câteva ore. Pe lângă durerea specifică fisurilor anale, aceasta este însoţită şi de mâncărimi intense şi frecvente. La toate acestea se adaugă acel simptom care îi sperie pe mulţi şi îi trimite de urgenţă la medic: sângerarea.

De cele mai multe ori, când pacientul suferă de fisuri anale, se dezvoltă şi unul sau mai mulţi hemoroizi.

Diagnosticul pentru fisurile anale şi hemoroizi se pune printr-un scurt consult care constă în examinarea anusului. În cazul în care durerile resimţite de pacient sunt foarte puternice, medicul examinator poate aştepta până la diminuarea intensităţii acestora sau, în cazuri extreme, poate folosi anestezic.

Multe dintre fisurile anale se vindecă prin tratamente recomandate de medicul specialist, nefiind necesare alte proceduri sau intervenţii chirurgicale. Pentru ameliorarea simptomelor medicii pot recomanda diferite creme speciale, medicamente, evitarea constipaţiei şi spălarea cât mai frecventă a zonei respective.

Avand în vedere că mulţi dintre pacienţi nu se prezintă la medic la instalarea primelor simptome, afecţiunea se poate agrava şi, în unele cazuri, este nevoie inclusiv de intervenţie chirurgicală pentru vindecarea problemei.

Aşa cum spuneam mai sus, deşi este un subiect tabu, fisurile anale şi hemoroizii nu pot rămâne netratate. Iar în clinicile PULS, prin medicul specialist chirurg Emanuela Pociovălişteanu, oferim consultaţii din sfera proctologiei pentru depistarea şi tratarea hemoroizilor şi a fisurilor anale. Iar până la sfârşitul lunii iunie avem un pachet care include consult, anuscopie, plan tratament şi analize specifice la preţul de 85 de lei, redus de la 160 de lei. Pentru programări ne puteţi suna la 021.9290. Vă aşteptăm!

One thought on “Fisurile anale şi tratamentul acestora

  1. Buna ziua,ma confrunt de 3 sapt cu fisuri anale si o constipatie care tot incerc sa o reduc,am si hemoroizi.Am fost la o clinica si mi-a dat niste creme,intrebarea mea este:Credeti ca pot scapa de aceste fisuri cu aceste creme,numai suport usturimile care le am la defecatie zilnic ,ma omoara ? 🙁

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × one =

📞 Sună acum!