fbpx

EXAMENUL ECOGRAFIC

Este o metoda diagnostica cu precizie mai mica de 100% si care nu exclude existenta unor anomalii care nu dau semne ecografice.

Ecografia este o tehnica medicala imagistica non-invaziva care utilizeaza valurile sonore pentru a produce imagini ale structurilor interne ale corpului, cu ajutorul carora medicul specialist identifica tesuturile si densitatea lor, fluidele si organele. Ecografia permite deteminarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor si evidentierea unor leziuni, pe baza imaginilor obtinute in timp real.

ECOGRAFIA ABDOMINALA

Nu deceleaza structuri cu diametrul sub 3 mm. Nu diferentiaza cu certitudine nodulii benigni de maligni.
Rezultatele sunt limitate, vizualizarea elementelor putand fi dificila datorita factorilor normali/patologici existenti. Este recomandat ca ecografia sa fie realizata de acelasi medic, pe acelasi aparat.

Rezultatele unei ecografii abdominale sunt influentate de: obezitate, aerocolie, corectitudinea manevrei Valsalva, decubit lateral drept/stang, substanta de contrast orala administrata in saptamana anterioara ecografiei, incapacitatea pacientului de a sta nemiscat, materii fecale in intestine, stare postprandiala (colecist contractat), lipsa de lichid in vezica urinara.
Atentie! La ecografia abdominala nu pot fi vizualizate organe cu continut aeric (aparat digestiv).

ECOGRAFIA PELVINA (abdomen inferior)

Ecografia pelvina permite depistarea unor modificari aparute in unele organe tubulare, care contin si lichid, precum vezica urinara.

ECOGRAFIA TIROIDIANA

Ecografia tiroidiana are ca obiectiv evaluarea tiroidei. Cu ajutorul acestei investigatii poate fi descrisa atat structura interna a glandei tiroide, cat si anatomia regionala fara a folosi radiatii ionizante sau substante de contrast iodate. Ecografia tiroidiana furnizeaza cu acuratete date despre dimensiunile tiroidei si este foarte utila in diferentierea nodulilor solizi de chisturile tiroidiene.

ECOGRAFIA OBSTETRICALA – SCREENING DE TRIMESTRUL I

Nu exclude existenta unor anomalii care apar tardiv in cursul sarcinii. Exista aspecte patologice la aceasta varsta gestationala sau ca urmare a conditiilor particulare/tehnice ce pot scadea vizibilitatea ecografica, precum pozitia fatului sau grosimea peretelui abdominal matern. O serie de afectiuni pot fi evidentiate tardiv in timpul sarcinii sau chiar numai dupa nastere.
Varsta sarcinii poate fi uneori prea mica pentru evidentierea unor elemente normale si/sau patologice.

ECOGRAFIA MORFOLOGICA FETALA SCREENING DE TRIMESTRUL II si III

 • Conditiile de examinare: pozitia fatului, localizarea placentei, obezitatea materna, cremele hidratante pe abdomen pot determina imposibilitatea evidentierii unor structuri morfologice fetale.
 • Exista anomalii fetale functionale (ex. metabolice) care nu au expresie diagnostica inainte de nastere.
 • Infectii congenitale (cu citomegalovirus, toxoplasma, listeria) nu au expresie ecografica directa si specifica.
 • Spina bifida oculta nu poate fi diagnosticata ecografic.
 • Unele anomalii diagnosticate pot evolua spre agravare (care poate determina aparitia tardiva a unor semne ecografice) sau pot evolua favorabil (defectele septale de mici dimensiuni din portiunea membranoasa a septului interventricular, Ventriculomegalia border-line poate evolua progresiv catre o hidrocefalie etc.).
 • In cazul malformatiilor cardiace, in centrele specializate in ecocardiografie fetala, diagnosticul malformatiilor cardiace este stabilit in proportie de 40-50% (diagnostic prenatal 100% nu exista). In aceste cazuri nu exista posibilitatea de tratament prenatal si nu exista diferente de prognostic si atitudine terapeutica intre anomaliile cardiace diagnosticate ante sau post partum.
 • Microcefalia – diagnosticul ecografic este posibil doar in a doua parte a trimestrului II.
 • Exista anomalii cromozomiale care nu determina niciun semn ecografic in trimestrul II.
 • Displaziile scheletice – cele letale devin evidente numai dupa 24 de saptamani, iar cele de postura (picior stramb congenital, diformitati de postura ale mainilor etc.) numai in trimestrul III.
 • Hipoplazia pulmonara – se dezvolta progresiv, diagnosticul de certitudine putand fi facut numai in trimestrul III.
 • In Atrezia esofagiana, Atrezia duodenala, Obstructia intestinala (atrezie jejuno-ileala, ileus meconial, boala Hirschsprung) semnele ecografice devin vizibile numai dupa 25 – 26 de sapt. de sarcina.
 • Chisturile abdominale (ovariene, coledociene, chistul de duplicare intestinala, chisturile hepatice si splenice) semnele ecografice pot deveni vizibile numai dupa 25 – 26 de saptamani de sarcina.
 • Hidrocefalia poate aparea la orice varsta de sarcina dupa 18 sapt., chiar in cursul trimestrului III.
 • Leziunile cerebrale distructive (prin leziuni vasculare) pot aparea la orice varsta de sarcina.

Este recomandat ca ecografia morfologica de sarcina trim. II sa fie facuta la varsta gestationala de 22 – 24 saptamani, iar reevaluarea morfologica a fatului la varsta gestationala de 32 – 34 saptamani.
Tulburarile de crestere fetala au o evolutie progresiva, putand duce la moarte fetala intrauterina si necesita monitorizare clinica si ecografica, la intervale stabilite de medicul curant.

Markerii de anomalie cromozomiala care pot fi evidentiati ecografic necesita evaluare cu medicul genetician si eventual amniocenteza cu efectuarea cariotipului fetal.
In cazul in care ecografia morfologica stabileste existenta unor anomalii structurale fetale trebuie sa va adresati medicului curant in vederea stabilirii conduitei prenatale si postnatale in respectiva sarcina.

Peste 30 de tipuri diferite de investigatii ecografice pot fi efectuate in cadrul Clinicilor PULS.
Programarile pot fi facute telefonic la 021.9290 sau utilizand formularul disponibil aici.
Obtinerea unor rezultate concludente pentru investigatiile ecografice pe care le veti efectua presupune respectarea cu strictete a pregatirilor recomandate de medic si a informatiilor oferite de colectivul Clinicilor PULS.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + ten =

📞 Sună acum!