fbpx

Cea mai importantă și des întâlnită afecțiune oculară a bolnavilor de diabet este retinopatia diabetică cauzată de degenerescența capilarelor care irigă retina și care apare la persoanele ce suferă de diabet de cel puțin 10 ani, insulino-dependenți sau nu.

Boala progreseazăîn timp și se manifestă prin tulburări de vedere putând  duce chiar la orbire.

Hiperglicemia și hipertensiunea favorizează boala, deoarece ambele afecțiuni produc leziuni retiniene.

În retinopatia neproliferativă, vasele retiniene devin mai permeabilizate. În jurul zonei lezate apar tumefieri care afectează câmpul vizual. (În cazul edemului macular, vederea centrală devine neclară).

În retinopatia proliferativă, leziunile stimulează formarea altor vase sanguine cu dezvoltare anormala, care produc hemoragii sau formează cicatrici. Fibroză poate conduce la dezlipirea retinei, orbirea parțială sau totală.

Semne alarmante: acuitate vizuală brusc scăzută; vedere înceţoşată, dificultăţi la citit, diplopie, puncte luminoase, pete noi în câmpul vizual, dispariția vederii periferice.

Depistarea se face prin examenul de fund de ochi și de retină, la biomicroscop. Explorările paraclinice identifică  leziunile și stadiul bolii pentru a planifica tratamentul (angiografia cu fluoresceină; tomografia în coerenţă optică, angio-tomografia în coerenţă optică).

Tratamentul doar ameliorează retinopatia prin regresia edemului și rezolvarea complicațiilor. Se ține cont de stadiul bolii și de factori de risc ai pacientului, boli asociate, glicemie. Se efectuează consultații la intervale regulate, terapie medicamentoasă, tratament laser sau chirurgical.

Nu uitați! La cele mai mici tulburări de vedere, programați-vă la medicul oftalmolog din Clinica Puls Medica Ștefan cel Mare, str. Ion Călin nr. 37, telefon 021.9290.

Surse: Agenda Medicala Merck – Medicul Casei, ediția a doua; Dicționar de medicină Larousse , Editura Univers Enciclopedic

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 9 =

📞 Sună acum!