fbpx

Ce trebuie să știm despre durerea din piept?

Cauze digestive (partea a II-a)

Continuăm prezentarea diferitelor caracteristici ale durerii din piept, în funcție de cauzele care au produs-o. Afecțiunile aparatului digestiv pe care le-am enumerat în articolul anterior sunt boala de reflux gastroesofagian, afecțiunile esofagului și hernia hiatală.

Pancreatita cronică este o afecțiune a pancreasului care se manifestă prin durere intensă, apărută brusc, iradiată în spate și în umărul stâng, care împiedică realizarea activităților zilnice. Durerea este agravată dacă pacientul se întinde pe spate sau după ce consumă alcool sau grăsimi. Se observă că pacientul scade în greutate și, în timp, pot apărea icterul, diareea uleioasă datorită lipsei absorbției grăsimilor din alimente și chiar diabetul zaharat.

Pancreatita acută are ca principal semn durerea intensă, instalată brusc, sub formă de bară, situată în abdomenul superior și cu iradiere în spate și brațul stâng. Este însoțită de greață, vărsături, diaree, abdomen umflat și dur, stare generală foarte alterată cu bătăi puternice ale inimii, febră și transpirații reci, până la instalarea șocului. Este una dintre cele mai frecvente cauze de internare în regim de urgență.

Ulcerul peptic este o leziune a peretelul interior al stomacului și se manifestă prin durere situată între ombilic și stern (coșul pieptului). Durerea poate să apară și să dispară, să aibă intensificări în anumite perioade și să se amelioreze la administrarea de antiacide. Alte simptome din ulcer, care însoțesc durerea, sunt: greață și balonare după mese, vărsături sau scaun negru (semn că ulcerul este hemoragic și se elimină sânge prin materiile fecale).

Colica biliară se manifestă sib formă de durere în partea dreaptă inferioară a toracelui sau în abdomen, sub coaste, și poate apărea după o masă copioasă, cu multe grăsimi. Apare senzație de balonare, vărsături, gust amar în gură.

Cu toate că există atât la televizor, cât și online, numeroase reclame la produse care pot ameliora diferite simptome digestive, este important să ne adresăm medicului de familie sau gastroenterologului, pentru a identifica factorii declanșatori și a prescrie un tratament corect.

Vă puteți programa la cabinetul de gastroenterologie PULS Medica din str. Ion Călin nr. 37 telefonând la 021.9290.

Foto: freeimages.com
Sursa: WebMD

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + three =

📞 Sună acum!