fbpx

Ce trebuie să știm despre durerea din piept? Cauze cardiovasculare (partea a II-a)

Durerea din piept poate fi cauzată de o afecțiune a sistemului cardiovascular, dar poate fi un simptom al unei boli digestive sau pulmonare, poate fi semnul unei suferințe a sistemului osteoarticular sau poate fi unul dintre simptomele tulburării de anxietate.

Boala coronariană ischemică este o afecțiune a arterelor care irigă (hrănesc) mușchiul inimii. Când aceste artere se îngustează, atunci cantitatea de sânge oxigenat care ajunge la miocard scade, iar inima nu se mai contractă eficient și apare durerea (numită angină pectorală). Persoana cu boală coronariană este un posibil viitor candidat la infarct de miocard, iată de ce acest tip de durere toracică nu trebuie neglijat, ci investigat la cardiolog.

Angina pectorală este o durere ca o gheară, iradiază pe brațul stâng sau pe ambele brațe, înspre gât și mandibulă. Uneori, ea iradiază spre stomac, fiind confundată cu o durere gastrică, sau spre omoplați, fiind confundată cu o durere reumatismală. Durerea nu este, așadar, localizată într-un punct, ci cuprinde o suprafață mai mare a pieptului. Ea nu dispare indiferent de poziția pe care o luăm, în schimb cedează la administrarea de nitroglicerină sub limbă.

Angina apare cu precădere la efort fizic susținut, în momente de emoție puternică și este ameliorată de repaus.

Infarctul miocardic (atacul de cord) este asemănător cu angina, dar este de o gravitate foarte mare. O porțiune a mușchiului inimii nu mai este deloc irigată cu sânge și celulele din acea regiune mor. Durerea este foarte puternică, localizată în partea stângă a pieptului, însoțită de greață, vărsături, transpirații și slăbiciune.

Boala coronară ischemică și consecința ei nefastă, infarctul de miocard, nu apar brusc. Ea se instalează în timp, prin îngustarea arterelor datorită depunerilor de grăsimi și colesterol, denumite plăci de aterom. Uneori, boala poate fi silențioasă, fără niciun semn, sau persoana care se consideră sănătoasă poate avea palpitații sau dificultăți de respirație la efort susținut.

De aceea, este important să mergem anual la medicul de familie și, dacă observăm unul dintre simptomele de mai sus, să ne facem și o programare la cardiolog pentru a elimina o problemă mai gravă.

Vă puteți programa la cabinetul de cardiologie PULS Medica din str. Ion Călin nr. 37, telefonând la 021.9290.

Foto: freeimages.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =

📞 Sună acum!