fbpx

Cauzele obezității (I)

Comportamentul individual și mediul înconjurăror

 

Obezitatea este o afecțiune cronică de o mare complexitate, tratată de mai multe specialități și cu un impact puternic asupra individului și societății.

Vorbim despre obezitate atunci când persoana are un exces de țesut adipos, cu un indice de masă corporală mai mare de 30.

Indicele de masă corporală (IMC) ajută la identificarea grupei de greutate în care se află o persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 65  de ani. Nu este folosit în cazul copiilor, al femeilor însărcinate și a vârstnicilor. În cazul sportivilor – care au o masă musculară importantă – indicele de masă corporală nu are acuratețe pentru că, deși valoarea lui este mare, procentul de grăsime corporală este mic. Formula de calcul a IMC este  greutatea (kg)/înălțime (m)2.

O altă metodă de evaluare a grupei în care se află o persoană din punct de vedere al greutății este măsurarea circumferinței abdominale la nivelul ombilicului. Medicii consideră că o circumferință abdominală mai mare de 80 de cm la femei și de 95 de cm la bărbați implică un risc de afecțiuni cardiovasculare.

Ce factori favorizează obezitatea?

Originile obezității sunt multiple. Asociația Americană de Endocrinologie Clinică enumeră factori genetici și epigenetici, fiziologici, comportamentali, socioculturali sau de mediu.

Dintre factorii comportamentali și de mediu, un rol important il au obcieiurile alimentare. Civilizația facilitează accesul rapid, fără efort, la cantități mari de alimente și băuturi foarte bogate în calorii. Ingerăm cu mult mai multe calorii decât consumăm, iar acest exces conduce la obezitate. Bunicii și străbunicii noștri munceau fizic pentru a produce materia primă necesară preparării hranei. Tot ce avem noi de făcut azi este să ne așezăm la volan și să conducem către cel mai apropiat magazin alimentar.

Sedentarismul este o altă caracteristică a vieții contemporane. Persoanele care petrec întreaga zi la birou, stând pe scaun sau care nu parcurg pe jos nici măcar 10 metri, folosind liftul și autoturismul personal, nu consumă suficiente calorii și au un risc mai mare de a crește ăn greutate. Aceste persoane pot avea, în plus, și probleme ale sistemului osteo-articular și circulator, datorate inactivității fizice.

Accesul la produse alimentare variate, după decenii de lipsuri și raționalizări, poate conduce la excese, mai ales în perioadele și momentele de sărbătoare. Un aspect psihologic deloc de neglijat este asocierea anumitor alimente cu bunăstarea, relaxarea, copilăria și apelarea la aceste asocieri în momentele de stres, oboseală sau frustrare.

Dacă indicele dvs. de masă corporală este mai mare de 25, acest lucru indică faptul că aveți peste greutatea considerată normală. Vă recomandăm să vă adresați unui medic endocrinolog sau unui medic nutriționist, pentru evaluarea generală a stării de sănătate și a obiceiurilor alimentare.

PROGRAMAȚI-VĂ ACUM la 021.9290!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × two =

📞 Sună acum!