fbpx

 

Cauzele obezității (II)

Predispoziția genetică și fiziologia organismului

 

Asociația Americană de Endocrinologie Clinică enumeră factori genetici și epigenetici, fiziologici, comportamentali, socioculturali sau de mediu.

Există o predispoziție generică pentru obezitate: dacă părinții au o greutate mai mare decât cea normală, și copiii vor dezvolta, mai drevreme sau mai târziu, suprapondere sau obezitate. Studiile genetice au asociat obezitatea cu variații secvențiale ale unui număr de 56 de gene diferite. Dintre acestea, doar 10 gene se regăsesc în mai multe studii în același timp, deci au o relevanță pentru studiul obezității.  În orice caz, o predispoziție genetică nu este o condamnare la obezitate, ci un semnal de alarmă și un stimul pentru o viață sănătoase.

Aici trebuie subliniată și și importanța tiparelor de alimentație învățate de copil în familie. Moștenim de la părinți mai mult decât genele. Moștenim un întreg stil de viață: obiceiuri și motivații, principii și valori, reprezentări sociale. Iată de ce scriitorul Mark Twain spunea că este mai ușor să schimbi religia unui popor decât obiceiurile lui alimentare.

Fiziologia organismului joacă și ea un rol important în dezvoltarea obezității. Neuropeptide (colecistokinina sau grelina), leptina, dopamina, melatonina, interleukina, depozitele adipoase deja existente influențează ingestia de alimente, digestia și consumul energetic. De exemplu, grelina si leptina sunt substanțe secretate de organism care dau senzația de foame.

Medicii endocrinologi sau nutriționiști pot recomanda modificări ale dietei, cu utilizarea unor alimente sațiogene bogate în fibre și proteine, pot adăuga tratament medicamentos adecvat stadiului în care se află pacientul sau pot recomanda chirurgia bariatrică.

Dacă indicele dvs. de masă corporală este mai mare de 25, acest lucru indică faptul că aveți peste greutatea considerată normală. Vă recomandăm să vă adresați unui medic endocrinolog sau unui medic nutriționist, pentru evaluarea generală a stării de sănătate și a obiceiurilor alimentare.

PROGRAMAȚI-VĂ ACUM la 021.9290!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 4 =

📞 Sună acum!