fbpx

Mai multe boli care se referă la îngroșarea peretelui arterelor și pierderea elasticității acestuia sunt grupate sub termenul de arterioscleroză. Etimologia  termenului vine de la artere (arterio) și îngroșarea vaselor (scleroza).

Funcționarea normală a arterelor înseamnă ca acestea să aibă pereții elastici iar la interior structua să fie continuă, fără inflamații care favorizează depunerile.

Există trei tipuri de boli: ateroscleroza, arterioscleroza și arterioscleroza Mönckeberg.

Ateroscleroza e cea maicunoscută din cele trei, reprezintă rigidizarea arterei datorită prezenței plăcii de aterom care conține depozite de grăsime și afectează arterele medii și mari, de la nivelul creierului, inimii, rinichilor și al altor organe vitale și la nivelul membrelor inferioare, ducând la boli vasculare grave.

Arterioscleroza reprezintă rigidizarea arteriolelor mai mici. Afectează inițial straturile interne și medii ale pereților arteriolelor. Pereții se îngroașă, îngustând arteriolele care nu mai primesc suficient sânge și astfel vascularizația organelor afectate se reduce. Cel mai des se produce la rinichi. Boala apare mai ales la persoanele cu hipertensiune arterială sau cu diabet zaharat pentru că aceste boli afectează pereții arteriolelor, ducând la îngustarea acestora.

Arterioscleroza Mönckeberg afectează arterele mici și mijlocii. Calciul se acumulează în pereții arterelor care devin rigizi fără a se îngroșa. Această afecțiune în esență este inofensivă și apare la femeile și la bărbații în vârstă de peste 50 de ani.

Un regimul de viață sănătos va preveni apariția ateroamelor și  apaiția unor boli foarte grave ca nfarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială, insuficienţa renală. Mai multe aici.

Surse: Agenda Medicala Merck – MediculCasei, ediția a doua;

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =

📞 Sună acum!