fbpx

Boala lui Basedow este o boală autoimună a glandei tiroide care afectează mai ales femeile tinere. Uneori este “moștenită” din familie sau este asociată unui diabet zaharat. Se poate declanșa ca urmare a unui eveniment marcant  (surmenaj, schimbare familială sau profesională).

Boala lui Basedow este cea mai frecventa dintre cauzele de hipertiroidie (producţie crescută de hormoni tiroidieni).

Simptome și semne:

  • Semnele de hipertiroidie apar foarte frecvent: pierdere în greutate deşi apetitul există, tremurături, oboseală şi agitaţie.
  • Guşa, mărirea difuză şi benignă a tiroidei care provoacă o umflare a gâtului. Palparea tiroidei permite estimarea mărimii şi întinderii.
  • Semnele oculare se manifestă variabil: retracţia pleoapei superioare face privirea mai strălucitoare; semne inflamatorii (roşeaţă, edem); exoftalmie (ochii ieşiţi din orbite), eventual bilaterală; paralizia muşchilor oculomotori. Atingerea oculară poate preceda sau urma după mai mulţi ani de la apariţia unei hipertiroidii.

Diagnosticul este clinic, fondat pe asocierea simptomelor. El este confirmat prin analize de sânge (markeri tiroidieni) care pun în evidenţă un nivel mic de tireostimulină şi o creştere a nivelului de hormoni tiroidieni, şi prin scintigrafia cu tehneţiu, care dezvăluie o hiperfixare difuză a acestei substanţe în totalitatea glandei tiroide.

Tratamentul poate fi medicamentos (antitiroidiene de sinteză), chirurgical (tiriodectomie parţială) sau poate face apel la medicina nucleară (injectarea unei doze individualizate de iod 131 radioactiv  care se va fixa în glanda tiroidă şi o va distruge în funcţie de gradul hiperfuncţiei sale).

Vindecarea fără sechele este obişnuită, dar sunt posibile recăderile.

Medicii endocrinologi Puls Medica din Clinica Turda vă stau la dispoziție! Programări la 021.9290.

 

Surse: Dicționar de medicină Larousse , Editura Univers Enciclopedic

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 1 =

📞 Sună acum!