fbpx

Boala de reflux gastro-esofagian

Refluxul gastro-esofagian reprezintă întoarcerea conținutului stomacului  în esofag, fără reflex de vomă și fără apariția vărsăturilor, și este un fenomen normal dacă se întâmplă cel mult de două ori pe săptămână, în anumite condiții favorizante. Dacă apare mai frecvent, iar pacientul are simptome neplăcute care îi afectează calitatea vieții, vorbim deja despre boala de reflux gastro-esofagian.

Cel mai frecvent simptom al bolii de reflux gastroesofagian este senzația de arsură în spatele sternului, senzație care poate urca până la nivelul gâtului. Alte simptome frecvente sunt regurgitația – întoarcerea conținutului alimentar – și eructația – eliminarea aerului pe cale bucală. Există și manifestări atipice, de exemplu o durere în piept care imită infarctul de miocard, durere apărută după o masă de seară copioasă sau bogată în alimente care cresc aciditatea. La alte persoane pot apărea tusea uscată în timpul nopții, crize de astm bronșic, salivație excesivă, sughitul sau chiar o laringită de reflux.

Cum apare boala de reflux gastro-esofagian? Între esofag și stomac se află un mușchi, sfincterul esofagian inferior, care se deschide în momentul în care noi înghițim, permițând bolului alimentar sau apei, aerului, salivei, să intre în stomac. Dacă, din diverse motive, acest mușchi se relaxează sau rămâne deschis, conținutul stomacului trece înapoi în esofag și apar senzațiile neplăcute descrise mai sus.

Femeile însărcinate pot avea senzația de pirozis mai frecvent în ultimul trimestru de sarcină, când fătul, care este din ce în ce mai mare, apasă pe stomac. Hormonii care se eliberează în timpul sarcinii favorizează și ei refluxul gastroesifagian. De asemenea, persoanele obeze pot suferi de această patologie.

Prevenirea apariției refluxului gastro-esofagian implică respectarea orarului meselor, cu evitarea unei cine bogate. Ultima masă ar trebui să fie cu trei, patru ore înainte de culcare, astfel încât stomacul să fie gol când ne întindem în pat. Anumite alimente, în special grăsimile, scad presiunea în sfincterul esofagian inferior. Alte alimente cresc aciditatea gastrică, de aceea este recomandată evitarea la masa de seară a fructelor, a roșiilor, a cafelei și băuturilor cu cofeină, a alcoolului, a ciocolatei, condimentelor picante sau chiar a iaurtului.

Dacă ați observat la dvs. sau la un membru al familiei dvs. aceste simptome, este indicat să vă adresați medicului specialist în gastroenterologie, care va realiza investigații, diagnosticul diferențial (eliminând celelalte afecțiuni cu simptome asemănătoare) și va recomanda tratamentul potrivit.

PROGRAMAȚI-VĂ ACUM la cabinetul de gastroenterologie PULS Medica http://pulsmedica.ro/gastroenterologie/ completând formularul online: http://pulsmedica.ro/programare-online/ sau telefonând la 021-9290.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 2 =

📞 Sună acum!