fbpx

În fiecare an, odată cu venirea primăverii sau la începutul toamnei, inevitabil încep discuţiile despre alergii, răcealăşi gripă. Pentru că schimbările bruşte de temperaturăşi înflorirea anumitor plante provoacă secreţii nazale, uneori simţim disconfort general şi se întâmplă să avem şi dureri la înghiţire, iar autodiagnosticarea nu este cel mai uşor de făcut, întrucât nu ştim dacă este vorba despre alergie, răceală sau gripă.

Se întâmplă ca de multe ori să asociem manifestările stării actuale de sănătate cu episoade similare, recente, şi săîncercăm acelasi tratament recomandat de medic şi folosit atunci, şi care a dat rezultate. Însă, doar pentru că simptomele sunt similare, nu înseamnă că vorbim despre acelaşi diagnostic. Ca în cazul oricărei boli, un tratament administrat greşit şi nerecomandat de un medic specialist poate agrava simptomele cu care ne confruntăm, poate întarzia vindecarea sau poate duce la complicaţii, inclusiv la apariţia altor boli. Astfel, cererea sfatului unui medic, după prezentarea tuturor simptomelor, sau prezentarea la un medic specialist pentru un diagnostic corect şi un tratament adecvat este pasul firesc pentru oricare dintre noi.

Despre alergii, răcealăşi gripă

Răcealaşi gripa sunt cauzate de virusuri. Când un virus ajunge în organism, sistemul imunitar începe şi îl atacă, răspunsul imun fiind congestie nazală (sau nas înfundat, aşa cum îl ştim toţi), tuse şi uneori febră. Germenii care cauzează tusea sau răceala sunt contagioşi şi se pot transmite foarte uşor prin strănut, sărut sau o simplă strângere de mână. Efortul organismului în lupta cu virusurile durează aproximativ două săptamâni, după acest timp virusul dispărând din organism, iar noi spunând că “ne-am făcut bine”.

Alergiile sunt de multe ori sezoniere, în ultima perioadă tot mai mult persoane spunând că au dezvoltat alergie la ambrozie. Ce înseamnă de fapt această alergie? Se poate rezuma în câteva cuvinte, astfel: activitate sporită a sistemului imunitar. Este vorba de o interpretare greşită a organismului privind unele substanţe inofensive (polen, praf, mirosuri puternice etc.) despre care acesta crede ca îl pot pune în pericol. Organismul încearcă să lupte, ca şi în cazul unei răceli, şi apar simptomele specifice: congestie nazală, strănut şi tuse. Spre deosebire de răceală sau gripă, alergiile nu sunt contagioase.

 

Tratamentul alergiilor, răcelilor şi gripei

După cum spuneam mai sus, între cele trei există o diferenţă, iar tratamentul trebuie să fie diferenţiat. În cazul gripei şi a răcelii, se recomandă odihna prelungităşi consumarea unei cantităţi mai mare de lichide. Evitarea efortului fizic, a expunerii la frig, la umezeală sau la variaţii bruşte de temperaturi sunt recomandate, iar în unele cazuri medicii pot recomanda antiinflamatorii, analgezice sau, în cazul gripei, antibiotice.

Tratamentul alergiilor se bazează pe administrarea de antihistaminice şi decongestionante; se recomandă de asemenea evitarea contactului cu alergeni.

După cum spuneam mai sus, simptomele alergiilor, gripei şi răcelii sunt similare, iar un medic este cel care poate să facă diferenţa între ele şi să recomande tratamentul potrivit. Vărecomandăm ca înainte de a începe administrarea de medicamente să luaţi legătura cu un medic pentru o părere avizată.

Nu uitaţi căîn clinica PULS Ştefan cel Mare puteţi efectua gratuit investigaţii medicale la specialitatea ORL la Dr Ban Diana, cu trimitere de la medic. Programările se fac apelând 021.9290 sau completând formularul de aici http://pulsmedica.ro/programare-online/. Vă aşteptăm!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 7 =

📞 Sună acum!