fbpx

Incidenta afectiunilor oncologice in Romania

Cate cazuri de cancer se inregistreaza in fiecare an in Romania şi care este riscul de a suferi de aceasta afectiune?

(articol realizat de dr. Aurelia FERARU, Medic Specialist Oncologie Medicala)

Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual in Romania, in creştere cu aproape 4.000 fata de 2008, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, a anuntat preşedintele Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia.

Datele sunt mentionate in raportul Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2012, potrivit caruia cancerul de plamani este cel mai frecvent tip de cancer in Romania, urmat de cel colorectal, de san, de prostata şi de col uterin.

Tot la nivelul anului 2012, la o populatie masculina de 10.370.000 se inregistrau 43.100 de cazuri noi de cancer, iar din totalul celor 11.017.000 de femei, 35.600 reprezentau cazuri noi de boli oncologice.

Cate cazuri de cancer se inregistreaza in fiecare an in Romania şi care este riscul de a suferi de aceasta afectiune?

Conform aceluiaşi raport, in Romania, riscul de a face cancer inaintea varstei de 75 de ani este de 23 la suta in totalul populatiei, respectiv de 28 la suta la barbati şi de 19,1 la suta in randul femeilor.

Informatiile din raport au fost prezentate de FABC in data in care, pentru al patrulea an consecutiv, Federatia a marcat Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema „Provocarile Sistemului Oncologic din Romania in 2014”.

Raportul GLOBOCAN este un proiect al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, care ofera date estimative din 184 de tari despre incidenta, mortalitatea şi prevalenta a 28 de tipuri de cancer (cele mai agresive). Datele disponibile sunt pentru populatia adulta (de peste 15 ani), diferentiate pe cele doua sexe.

Articol realizat de dr. Aurelia FERARU, Medic Specialist Oncologie Medicala

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − twelve =

📞 Sună acum!