fbpx

10 semne ale sindromului de oboseala cronica

Ritmul trepidant al vieții cotidiene poate fi, uneori, copleșitor. Dacă echilibrul dintre muncă și odihnă este perturbat, dacă trăim într-un stres negativ permanent, atunci organismul cedează. Sindromul de oboseală cronică se instalează gradual. Inițial, multe din simtpome sunt discrete, trec aproape neobservate. Abia când manifestările fizice și psihice ne afecteaza munca sau relațiile, abia atunci descoperim că avem o problemă.

Iată principalele semne ale sindromului de oboseală cronică:

  1. senzație marcată de oboseală care nu trece după odihnă sau somn
  2. imunitate scăzută
  3. frecvente dureri de cap
  4. modificări ale apetitului și obiceiurilor alimentare
  5. tulburări de somn
  6. sentimente de tristețe, lipsă de speranță și de motivație, neajutorare
  7. sentimente de ratare, de lipsă de valoare personală
  8. lipsa satisfacției în viața profesională sau personală
  9. izolare din grupul de prieteni și retragerea din activități profesionale
  10. abuzul de substanțe (alcool, tutun, droguri) sau de mancare.

Este clar că nu putem elimina stresul din viață. Până la un anumit punct, stresul este benefic, motivator și stimulator. Problema apare atunci când durata sau intensitatea factorilor stresori sunt mult prea mari și rezistența organismului este depășită. Pentru a preveni instalarea sindromului de oboseală cronică, este importantă moderația în muncă și în alte tipuri de activități solicitante, cu pauze de relaxare și odihnă incluse în programul zilnic și săptămânal.

Dacă recunoașteți la dvs. sau la un membru al familiei dvs. simptomele descrise mai sus, este important să cereți sfatul unui medic de familie sau al unui psihiatru. La PULS Medica, pe lângă tratamente psihiatrice, oferim și servicii de psihoterapie și consiliere psihologică. Adresați-vă medicilor și psihologilor noștri telefonând la 021.9290.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 6 =

📞 Sună acum!