fbpx

Ulcerul peptic sau gastro-duodenal este o boală care distruge localizat mucoasa stomacului şi duodenului (segmentul iniţial al intestinului subţire).

Ulcerul duodenal

Este cel mai frecvent şi afectează mai ales prima parte a duodenului. Mai des apare la bărbați, și e favorizat de:

  • secreţie gastrică crescută de acid clorhidric,
  • hipergastremie (nivel excesiv de gastrină în sânge din cauza unei hipersecreţii de gastrină, hormon secretat de antrul gastric),
  • infecţie locală cu germenele Helicobacter pylori,
  • ereditate,
  • tabagism,
  • stres fizic sau psihic,
  • medicamente (aspirină, corticosteroizi) etc.

Ulcerul gastric sau stomacal

Este de trei ori mai puţin frecvent decât ulcerul duodenal. El este legat mai ales de o fragilitate a mucoasei gastrice, ce apare în urma unor agresiuni, îndeosebi medicamentoase (antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi).

SIMPTOME ŞI SEMNE

Simptomul major al ulcerului gastro-duodenal este o durere asemănătoare cu o crampă sau cu o arsură, care poate fi deosebit de intensă. Situată în epigastru (partea de sus a abdomenului), această durere apare la 2-3 ore după masă şi este calmată prin alimentaţie. Crizele dureroase care survin într-un interval de câteva săptămâni lasă locul unor perioade de remisiune.

DIAGNOSTIC ŞI EVOLUŢIE

Endoscopia (examinarea esofagului, stomacului şi duodenului, cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic şi introdus prin gură) confirmă diagnosticul şi permite să se facă prelevări de mucoasă pentru a verifica dacă nu cumva este vorba de un cancer (probă pentru biopsie).

Ulcerul peptic evoluează spre cronicizare: după cicatrizarea ulcerului, reşuta apare frecvent, după câteva săptămâni pănă la câteva luni.

Continuare în articolul de mâine!

Surse: Agenda Medicala Merck – Medicul Casei, ediția a doua; Dicționar de medicină Larousse, Editura Univers Enciclopedic

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − 4 =

📞 Sună acum!