fbpx

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în România, iar numărul de persoane care au decedat din cauza gripei este în continuă creştere. Găsiţi mai jos câteva sfaturi pentru prevenţie, pentru a vă feri de gripă, sfaturi valabile şi recomandate în fiecare an de către medici.

  1. Vaccinarea antigripală. Este primul şi cel mai important pas pe care îl puteţi face pentru a vă feri de gripă. Ideal este ca vaccinarea să fie făcută în fiecare an, în lunile octombrie – noiembrie, pentru a fi protajaţi de virusul gripal în sezonul rece care urmează să înceapă.

  2. Deşi calea de transmitere a gripei este aeriană, nu uitaţi de spălarea mâinilor. Niciodată nu putem spune că ne-am spălat prea des pe mâini. Cu atât mai mult în sezonul gripei! Nu contează dacă intraţi sau nu în contact cu persoane contagioase, este recomandat să vă spălaţi cât mai des pe mâini. După ce folosiţi telefonul mobil, după ce folosiţi transportul în comun, după ce daţi mâna cu alte persoane este indicat să vă spălaţi pe mâini. Nu uitaţi: cât mai des! Pentru a scăpa de bacteriile de pe mâini, trebuie să vă spălaţi cel puţin 20 de secunde cu săpun.

  3. Folosiţi soluţii de curăţare pe bază de alcool. Dacă nu va aflaţi în apropierea unui loc unde puteţi să vă spălaţi pe mâini cu apă şi cu săpun, folosiţi soluţiile de curăţare a mâinilor pe bază de alcool.

  4. Încercaţi să nu staţi foarte mult pe lângă persoanele bolnave sau în aglomeraţii umane (săli de cinema, mall-uri, restaurante etc.). Probabilitatea de transmitere a virusurilor de la persoanelor bolnave sunt foarte mari dacă staţi mult timp în preajma acestora. Astfel, încercaţi să limitaţi pe cât posibil contactul de orice fel cu acestea, în special dacă suferiţi de boli cronice, boli autoimune sau dacă ştiţi că imunitatea organismului Dumneavoastră este scăzută.

  5. Menţineţi un stil de viaţă sănătos. Şi când spunem asta ne referim atât la alimentaţie, cât şi la practicarea de sporturi. Mâncaţi echilibrat, nu fumaţi, ţineţi alergiile sub control, practicaţi sport cu regularitate, în funcţie de cât vă permite starea de sănătate.

Acestea sunt recomandările mele pentru a ţine gripa la distanţă. Însă, cu toate acestea, există cazuri în care persoane au contractat virusul gripal. Simptomele gripei le cunoaşteţi, deoarece le-aţi tot auzit în ultima perioadă fiind menţionate de către medici, dar le reiau şi eu mai jos. Astfel, dacă aveţi febra şi/sau frisoane, tuse, durere de gât, nas înfundat sau rinoree, dureri musculare, dureri de cap, oboseală şi uneori vărsături şi diaree, este posibil să aveţi gripă. Pentru că simptomele sunt destul de comune, diagnosticul de gripă poate fi pus doar de medicul specialist, în urma unui consult.

Dacă aveţi dubii în privinţa simptomelor şi credeţi că este posibil să aveţi gripă, în clinicile PULS am creat un pachet special care include efectuarea unui consult ORL şi unui test rapid antigripal, la preţul de 100 de lei. Pachetul este disponibil în clinica PULS Ştefan cel Mare şi vă puteţi programa apelând 021.9290.

Dr. Ban Diana
Medic specialist ORL
Clinica PULS

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =

📞 Sună acum!