fbpx

SARCINA EXTRAUTERINA

(articol scris de dr. Andreea COTUNA, Medic Specialist Obstetrica – Ginecologie)

Ce este sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina reprezinta implantarea embrionului in afara cavitatii.

Uter

In mod normal, ovulul este preluat de trompa uterina, care se contracta ritmic pentru a il impinge spre uter.  In conditiile unei stenoze tubare datorata aderentelor ce apar ca sechele in urma chirurgiei tubare, pelviene, abdominale (antecedente de sarcina extrauterina, operatie cezariana etc.) sau a infectiilor (cea mai incriminata situatie fiind infectia cu chlamydia care, netratata, evolueaza de la aparitia leziunilor vaginale, cervicitei, endometritei catre infectia cailor genitale superioare cu formarea acestor aderente in timp), ovulul strabate mult mai greu trompa sau trompa nu se poate contracta corespunzator astfel incat acesta ramane cantonat la acest nivel.
Sub actiunea factorilor hormonali si locali ovulul incepe sa se dezvolte formand sarcina extrauterina.

Deci, orice factor ce intarzie sau impiedica procesul de migrare al ovulului/embrionului in cavitatea uterina determina aparitia acestei situatii.

Forme particulare ale sarcinii extrauterine

Binenteles, exista si forme rar intalnite de sarcina extrauterina:

Sarcina extrauterina

  • Sarcina cornuala
  • Sarcina abdominala care poate fi primara sau secundara implantarii unui avort tubar
  • Sarcina ovariana
  • Sarcina cervicala
  • Sarcina implantata la nivelul unei cicatrici post-operatii cezariene.

Sarcina extrauterina tubara

Vom discuta in continuare despre sarcina extrauterina tubara, fiind cel mai des intalnita, aceasta putand fi localizata la nivelul diferitelor portiuni tubare (ca in imaginea alaturata), frecventa cea mai mare fiind ocupata de catre zona ampulara.

Sarcina tubara reprezinta o urgenta medicala, avand o evolutie dramatica. Prin ruperea trompei care nu poate sa sustina dezvoltarea ovulului poate genera hemoragie intraabdominala, instalarea socului hemoragic (prabusirea tensiunii arteriale) cu efect letal. Tratamentul in acest caz este strict chirugical prin practicarea exciziei totale/ partiale a trompei (salpingectomie totala/ partiala) sau salpingectomiei liniare (in conditiile unei trompe nerupte sau in cazul unei persoane preocupate de fertilitate).

Prin prezentarea timpurie la medic si diagnosticarea rapida a unei sarcini extrauterine tratamentul este mai usor. In conditiile monitorizarii sarcinii incipiente (trompa nerupta) exista posibilitatea, in anumite conditii, efectuarii unui tratament medicamentos cu evitarea celui chirurgical.

In concluzie, important este sa prevenim aparitia acestei situatii prin evitarea partenerilor sexuali multipli, debutului precoce a vietii sexuale, prezentarea periodica la medic si tratarea din timp a tuturor infectiilor aparute, deoarece, o data avuta aceasta experienta, exista un risc crescut pentru repetarea sa.

Articol scris de dr. Andreea COTUNA, Medic Specialist Obstetrica – Ginecologie.

D-na dr. A. Cotuna face parte din echipa Clinicii PULS Teiul Doamnei.  Pentru programari contactati Call Center PULS la 021.9290. 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − eight =

📞 Sună acum!