fbpx

Medicamentele în psihiatrie – Mituri si adevaruri (1)

         Din ce în ce mai multe persoane suferă de o tulburare a sănătății mintale. Afecțiunile psihice au cauze multiple, variate, forme de manifes-tare și nivele de gravitate diferite. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni le abordează în bloc, temându-se de ele și perpetuând o mulțime de mituri și idei preconcepute care au un singur efect: evitarea cabinetului de psihia-trie. Există persoane aflate în suferință care pierd luni, poate chiar ani de viață refuzând consultația și trata-mentul psihiatric. Cu toate că există studii clinice și mărturii ale pacienților care atestă eficiența medicației și rolul terapiei în creșterea calității vieții persoanelor cu diferite probleme de sănătate mintală.

Pentru început, vă prezentăm o clasificare a principalelor grupe de medicamente folosite în psihiatrie:

– hipnoticele (somniferele), medicamente folosite în cazul persoanelor care au tulburări de somn;

– andidepresivele, medicamentele folosite în tulburarea depresivă de diferite grade

– anxioliticele (tranchilizantele), utilizate pentru pacienții cu anxietate

– antipsihoticele se folosesc în afecțiuni precum schizofrenia sau tulburarea bipolară, dar uneori sunt utilizate și în depresii severe sau în tulburarea obsesiv-compulsiva).

– timostabilizatoare, folosite în tulburarea bipolară și în alte afecțiuni precum epilepsia, abuzul de alcool, chiar depresia.

– medicamente care incetinesc deteriorarea cognitivă datorată înaintării în vârstă.

MIT: Medicamentele folosite în psihiatrie produc dependență.
ADEVĂR: Medicamentele de orice fel trebuie luate doar la indicația medicului specialist. Tratamentele psihiatrice nu fac excepție! Este adevărat că anxioliticele, luate incorect și pe termen lung, pot produce dependență. De aceea, în tulburările de anxietate, medicul va prescrie o combinație de medicamente și va schimba tratamentul pe măsură ce efectele lui apar în viața pacientului. De exemplu, antidepresivele pot trata eficient o tulburare de anxietate sau insomnia, fără a da dependență.

MIT: Persoanele puternice își pot rezolva singure problemele psihoemoționale și nu au nevoie de medicamente.

ADEVĂR: Tulburările de sănătate mintală sunt afecțiuni similare celor digestive, pulmonare sau renale. Niciunui pacient care suferă, de exemplu, de ulcer gastroduodenal, nu i se recomandă să încerce să își “controleze singur boala”, fără a apela la medicamente, și nici nu este considerat lipsit de voință dacă respect tratamentul medicului gastroenterolog. Pacientul cu infarct miocardic nu este considerat responsabil de boala sa, ci este dus de urgență la medic. De ce ar sta lucrurile diferit cu afecțiunile reale, cu un binecunoscut substrat organic, ale psihicului? Dimpotrivă, este nevoie de putere și o bună cunoaștere de sine pentru a recunoaște o afecțiune psihică iar acceptarea și respectarea tratamentului este un prim pas către ținerea ei sub control.

Foto: freeimages.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + 12 =

📞 Sună acum!