fbpx

Medicamentele în psihiatrie – Mituri si adevaruri (2)

Citește prima parte a acestui material aici: http://pulsmedica.ro/medicamentele-in-psihiatrie/

Organizația Mondială a Sănătății estima încă din anul 2001 că una din patru persoane are sau va avea o problemă de sănătate mintală pe parcursul vieții. De multe ori, pacienții nu se prezintă la medicul psihiatru sau la psiholog din teama de a nu fi stigmatizați sau marginalizați și, probabil, din teama că tratamentul psihiatric le-ar face mai degrabă rău decât bine. În prezent, există mulți pacienți care ies în față și povestesc experiența lor cu boala, apreciind că tratamentul medicamentos a fost un pas important în regăsirea echilibrului.

MIT: Medicamentele prescrise de psihiatru îmi modifică personalitatea.

ADEVĂR: Orice medicament poate avea efecte adverse, iar de cele mai multe ori acestea sunt raportate și notate în prospect. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) chiar recomandă raportarea acestor reacții adverse, fiecare dintre noi contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței tratamentelor. Fișa pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente poate fi descărcată de pe site-ul ANMDM (click aici https://goo.gl/iW2z7P).

Revenind însă la modificările de personalitate în urma tratamentului psihiatric, acestea au loc, într-adevăr, datorită faptului că boala este ținută sub control. De exemplu, o persoană diagnosticată cu depresie, retrasă, apatică, cu o perspectivă negativistă asupra realității, va deveni mai implicată social, mai optimistă și mai creativă, va avea voință și motivație să realizeze mult mai multe în viață. Am putea spune că modificările de personalitate sunt chiar de dorit!

MIT: Psihiatrul nu face altceva decât să prescrie medicamente.

ADEVĂR: Fiecare tip de afecțiune psihiatrică poate fi tratată în mai multe moduri. Și mai important: fiecare pacient este unic și are nevoi specifice. Ca urmare, psihiatrul – ca orice alt medic – va adapta planul terapeutic la caracteristicile individuale ale pacientului. Uneori este nevoie de medicație pe o perioadă mai scurtă de timp, înspoțită sau urmată de psihoterapie sau consiliere. Alteori, psihoterapia este unicul tratament recomandat. Alteori, pacientul trebuie să rămână sub tratament și să fie monitorizat periodic pentru tot restul vieții. Ceea ce conteaza este ca medicul,  cu colaborarea pacientului, să descopere cel mai eficient tratament, care să poate aduce liniște interioară și chef de viață și să asigure starea de echilibru după suferință.

La PULS Medica, pe lângă tratamente psihiatrice, oferim și servicii de psihoterapie și consiliere psihologică. Adresați-vă medicilor și psihologilor noștri telefonând la 021.9290.

Foto: Freeimages.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − five =

📞 Sună acum!