Litiaza biliara

Litiaza biliara este o afectiune digestiva frecvent intalnita, caracterizata prin formarea de calculi (pietre) in caile biliare, in special in vezicula biliara.

Ce sunt calculii?
Calculii sunt bucati de material „rocklike” formate in interiorul veziculei biliare datorita unui dezechilibru in compozitia bilei sau o afectare a contractiei veziculei biliare. Numarul si dimensiunea lor sunt variabile, fiind alcatuite din colesterol sau pigmenti biliari.

Factorii de risc
Factorii care pot fi asociati cu risc crescut de colelitiaza sunt:
1) Genul: femeile prezinta un risc mai mare;
2) Varsta: riscul creste odata cu inaintarea in varsta;
3) Istoricul familial: fondul genetic are un rol important, iar riscul este mai crescut la persoanele care au in familie rude cu litiaza biliara;
4) Alti factori precum: folosirea preparatelor cu progesteron, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat etc.

Simptomele
Daca un pacient a avut un episod simptomatic, riscul de a avea si altele este mai mare, indicand necesitatea unui tratament adecvat.

  • Colica biliara – este cel mai frecvent simptom, constand in atacuri episodice cu durere abdominala localizata in partea dreapta a abdomenului superior, fiind asociata cu greata, varsaturi si intoleranta la alimente bogate in grasimi.
  • Colecistita acuta – durerile biliare recurente si blocarea canalului cistic care poate conduce la obstructie totala, rezultand inflamarea veziculei biliare. Durerea este continua si asociata cu febra, prin urmare necesitand consult imediat de specialitate.
  • Alte complicatii – datorita migrarii calculilor pot aparea: icterul (colorarea in galben a ochilor si pielii), infectia ductelor biliare (colangita acuta) sau pancreatita.

Diagnosticarea
Diagnosticarea este facuta prin radiografie abdominala, ecografie (metoda cea mai frecvent utilizata), colecistografia orala, ERCP (colecistopancreatografia endoscopica retrograda) etc.

Tratamentul
Exista trei optiuni majore de tratare a litiazei biliare, alegerea celui mai potrivit tratament depinzand de datele clinice:

1) expectativa, respectiv pe moment nu se intreprinde nimic, ci doar se asteapta si se observa;
2) tratament chirurgical, respectiv excizia veziculei biliareprin colecistectomie deschisa sau laparoscopica;
3) tratament nechirurgical, respectiv eliminarea calculilor cu prezervarea veziculei biliare, cel mai frecvent fiind folosite trei metode:

  • administrarea de acizi biliari;
  • litotripsie electrohidraulica;
  • litotripsie extracorporeala;

Sfaturi pentru prevenirea litiazei biliare
Alimentatia are cel mai important rol. Alimentatia cotidiana trebuie sa fie echilibrata, cu 3 mese principale pe zi, fiecare masa continand o cantitate de grasimi pentru a asigura contractia veziculei biliare.
Evitarea sedentarismului este, deasemenea, importanta.
Pacientii obezi care urmeaza un program de reducere a grasimii corporale trebuie avertizati si pot beneficia de tratament cu acizi biliari pentru a preveni formarea calculilor.

Ori de cate ori experimentati simptomele prezentate mai sus va puteti adresa, atat pentru diagnosticare cat si pentru un plan de tratament amanuntit, Clinicii PULS unde o echipa de specialisti (Gastoenterologie, Medicina Interna, Radiologie si Imagistica Medicala) sunt mereu la dispozitia dvs.  

Programarile le puteti face fie contactandu-ne la 021.9290 sau accesand formularul pe programare online aici

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 1 =