fbpx

Infarctul miocardic, o urgență majoră!

Atunci când o parte a mușchiului inimii nu mai este irigată de sânge cu oxigen și substanțe nutritive, datorită blocării unei artere, se produce moartea țesutului cardiac, numită infarct miocardic sau atac de cord.

Cu fiecare minut care trece, aria afectată se extinde, iar pacientul poate intra în stop cardiac și poate deceda. Infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de mortalitate în țara noastră. Totuși, tratat în primele 4-6 ore de la producerea infarctului, pacientul poate fi salvat și tratat pentru problema care a cauzat apariția atacului de cord.

Semnele clinice ale infarctului miocardic acut trebuie cunoscute de fiecare persoană, indiferent dacă suferă sau nu de o problemă cardiovasculară. O persoană sănătoasă și bine informată poate recunoaște aceste semne la un membru al familiei sau la cineva din anturaj și poate alerta sistemul medical de urgență, salvând astfel o viață.

Societatea Română de Cardiologie enumeră următoarele semne clinice ale infarctului miocardic:

  • Durere intensă apărută în mijlocul pieptului, care poate iradia în ambele brațe, spre gât și mandibulă; durerea este percepută ca o apăsare, presiune sau ca o strangulare.
  • Durerea este însoțită de alte simptome precum: respirație greoaie și senzație de sufocare, bătăi neregulate ale inimii, teamă intensă, transpirații reci care nu sunt datorate temperaturii mediului ambiat, paloare, senzație de greață și vărsături.

DACĂ ACESTE SIMPTOME PERSISTĂ MAI MULT DE 10-15 MINUTE, TELEFONAȚI LA 112 ȘI CHEMAȚI AMBULANȚA.         

Infarctul de miocard apare datorită faptului că una dintre arterele principale ale inimii este blocată și nu mai poate hrăni cu oxigen și substanțe nutritive mușchiul cardiac. Boala de fond, care conduce la atacul de cord, se agravează treptat, de aceea este importantă vizita anuală la medicul de familie și vizita la cardiolog după vârsta de 45 de ani la bărbați și 55 de ani la femei, chiar dacă aparent starea de sănătate este bună.

PROGRAMAȚI-VĂ ACUM la cabinetul de cardiologie PULS Medica din str. Ion Călin nr. 37, sector 2, București. Telefonați la 021.9290 sau completați formularul de programare online aici: http://pulsmedica.ro/programare-online/

Foto: freeimages.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 − three =

📞 Sună acum!