Printre una dintre cele mai mari descoperiri din medicina, Radiologia este cea datorita careia corpul uman se arata si din interior catre exterior. Ramura a medicinei, radiologia isi poarta numele dupa cel care a descoperit in 1895 Razele X, Wilhelm Conrad Röntgen, laureat si al primului Premiu Nobel acordat pentru medicina in 1901. Intre timp, medicina a evoluat extraordinar de mult, astfel incat Departamentele de Imagistica sunt vitale pentru orice centru medical.

Departamentele de Imagistica ale Clinicilor Puls sunt dotate cu aparatura performanata cu ajutorul careia medicii specialisti pot efectua:

Ecografiile sunt o tehnica medicala non-invaziva, care foloseste valurile sonore pentru a produce imagini ale structurilor interne ale corpului. Aceste valuri sonore nu sunt detectate de catre urechea umana.

Cu ajutorul ecografiilor, un technician radiolog sau un doctor specialist revela tesuturi, densitatea tesuturilor, fluidele si organele.

Aceasta tehnica de investigatie medicala ajuta la diagnosticare sau screening, dar este utila si in diferite proceduri medicale.

Ecografiile se folosesc pentru:

 • Obstetrica – ginecologie: in timpul sarcinii sau pentru controale regulate ale uterului, ovarelor, endometrului.
 • Cardiologie: Ecocardiografia este cea mai folosita metoda de a evalua functionarea inimii. Cu ajutorul ei, aflam cum este fluxul sangvin prin camerele si valvele inimii. Stabileste, de asemenea, puterea batailor inimii si volumul de sange pompat. Ecocardiografia este adesea folosita pentru urmatoarele:
  • Probleme ale valvei inimii, precum prolaps de valva mitrala sau stenoza aortica;
  • Eroare congestiva a inimii;
  • Coaguli de sange cauzati de batai neregulate ale inimii, asa cum se intampla in caz de fibrilatie arteriala;
  • Colectare anormala de fluid in jurul inimii;
  • Hipertensiune pulmonara arteriala.
 • Vasele de sange: detecteaza problemele asociate vaselor mari de sange. Cu ajutorul DOPPLER, fluxul sangvin din vasele de sange este observat si masurat. Se mai pot detecta stenozele sau dilatarile vaselor de sange.
 • Structurile abdominale: acest gen de investigatie ecografica permite evaluarea organelor solide din cavitatea abdominala, incluzand ficatul, pancreasul, rinichii, vezica biliara si vezicula.
 • Eco testiculara: se diagnosticheaza torsiunile testiculare, infectiile si masele testiculare.
 • Gatul: tiroida si glandele paratiroidiene pot fi investigate spre detectarea nodulilor, tumorilor sau altor excrescente.
 • Eco de san: imaginile se folosesc pentru a ghida biopsia maselor sanilor in evaluarea cancerului de san.
 • Eco a genunchiului: se evalueaza structura din spatele genunchiului, pentru a se afla daca este prezent chistul Baker.
 • Eco a ochiului: se ajunge la retina, aflandu-se daca exista o desprindere a acesteia. Dar, aceasta analiza imagistica se foloseste si ca suport in operatia de cataracta.
 • Eco de piele: cu ajutorul acestui tip de investigatie, medicul descopera daca exista anumite tripuri de corpuri straine care au aparut pe piele.

In cabinetele PULS, pacientii pot fi investigati ecografic cu urmatoarele tipuri de ecografii: abdominale, cardiace, de san, de organ; de tiroida (inclusiv Tiroidiana Doplper);de sarcina (inclusiv 4 D);Urologice; DOPPLER (de aorta, de vase cervicale si vase renale, de vena cava inferioara si vene iliace, de sistem arterial periferic)

Prin acest screening, se poate reduce numarul de decese in randul femeilor afectate de cancer mamar. Dar, tot mamografia poate descoperi anomalii care se dovedesc a nu fi formatiuni tumorale maligne, ci doar probleme care trebuie investigate in detaliu si tratate, evitandu-se astfel situatii grave de sanatate.

Mamografia este practic o imagine obtinuta prin tehnologia Razelor X, ceea ce implica iradiere, dar nu in doze mari si nici periculoase!

Aceasta investigatie medicala se poate face la un singur san (adica mamografia unilaterala) sau la nivelul ambilor sani (mamografia bilaterala). Este recomandata in special femeilor intre 40 si 70 de ani, dar asta nu exclude tinerele, in cazul in care medicul recomanda.

Radiografia medicala este un termen general care face referire la mai multe tipuri de investigatii ce necesita vizualizarea unor parti interne ale corpului, vizualizare posibilia doar cu ajutorul tehnicilor Razelor X.

Cu ajutorul radiografiilor se pot diagnostica in mod corect anumite rani sau boli.

In cadrul Clinicilor PULS, medicii specialisti efectueaza radiografii de:

 Coloana 
Memebre superioare/ inferioare 
Amdomen 
Antebrat 
Calcaneu 
Clavicula 
Coastel 
Coxo-Femurala 
Craniu 

Sacro-iliaca 

EXAMENUL ECOGRAFIC
Nu este o metodă diagnostică cu precizie 100%. Nu exclude existenţa unor anomalii care nu dau semne ecografice.

ECOGRAFIA ABDOMINALĂ
Nu decelează structuri cu diametrul sub 3 mm. Nu diferenţiază cu certitudine nodulii benigni de maligni.
Rezultatele sunt limitate, vizualizarea elementelor putând fi dificilă datorită factorilor normali / patologici existenţi. Se recomandă să fie realizată de acelaşi medic, pe acelaşi aparat. Rezultatele sunt influenţate de: obezitate, aerocolie, corectitudinea manevrei Valsalva, decubit lateral drept/stâng, substanţa de contrast orală administrată în săptămâna anterioară ecografiei, incapacitatea pacientului de a sta nemişcat, materii fecale în intestine, stare postprandială (colecist contractat), lipsa de lichid în vezica urinară. Nu pot fi vizualizate organe cu conţinut aeric (aparat digestiv).
Obţinerea unor rezultate concludente ale analizelor şi investigaţiilor  efectuate implica respectarea stricta a pregătirilor recomandate de medic şi a informaţiilor oferite de colectivul Clinicilor Medicale PULS.

Buletinul de rezultate este valabil numai in original. Este interzisă reproducerea parţială sau totală a acestuia. Rezultatele se referă doar la probele analizate.

Interpretarea rezultatelor investigaţiilor (laborator, ECG, radiologie, imagistică etc.) trebuie facută numai de către medic, pe baza coroborării tuturor datelor clinice şi paraclinice.

Pentru interpretarea analizelor medicale efectuate, precum şi pentru recomandarea altor investigaţii suplimentare, PULS vă pune la dispoziţie o echipă de medici cu un inalt grad de profesionalism.

Respectând confidentialitatea pacienţilor săi, PULS nu solicită acte oficiale de identificare personală. Prin urmare, PULS nu-şi asumă răspunderea asupra corectitudinii informaţiilor despre pacient.

Societatea înscrisă în registrul de evidenţă a prelucrării de date cu caracter personal sub nr. 3444 DVBEG 751-03-11 REV 00