Iaurtul. Beneficiile consumului de iaurt.

Iaurtul. Beneficiile consumului de iaurt.

Iaurtul este unul dintre cele mai sanatoase alimente avand numeroase beneficii pentru mentinerea unei sanatati de invidiat si pentru buna noastra dispozitie. Este gustos, sanatos si hranitor si poate fi consumat si in asociere cu diverse combinatii de fructe sau cereale.

Iaurtul este un aliment complex continand proteine animale, calciu, tiamina, niacina, riboflavin, acid folic, vitamina B6, B12, K, Mg, bacterii probiotice.

Traditional, laptele se consuma la micul dejun sau inainte de culcare. Data fiind varietatea sortimentelor insa, iaurturile pot fi consumate oricand pe parcursul zilei, in cadrul meselor principale sau ca gustari intre mese. Iaurturile cele mai recomandate sunt cele solide deoarece sunt absorbite mult mai repede, iar elementele nutritive sunt asimilate mai usor de catre organism.

Principalele beneficii ale consumului de iaurt:

  • Protejeaza mucoasa gastrica; bacteriile probiotice din componenta lui rezista la actiunea sucului gastric si a sarurilor biliare fiind utile in afectiuni precum gastrita si ulcerul.
  • Atenueaza efectele intolerantei la lactoza.
  • Regleaza tranzitul intestinal si contribuie la detoxifierea organismului.
  • Are efect de neutralizare a enzimelor secretate de bacteriile depunatoare asociate in special cu cancerul de colon; deasemenea, are un efect favorabil si in inflamatiile intestinale, infectia cu Helicobacter pylori, sindromul de intestin iritabil.
  • Reface microflora intestinala distrusa in urma unor afectiuni gastrointestinale sau prin utilizarea antibioticelor.
  • Calmeaza iritatiile si senzatiile de usturime date de candidoze (intalnite frecvent in urma tratamentelor cu antibiotice). Este recomandat a se folosi iaurturi ce nu contin prea multi aditivi si iaurturi ce contin culturi naturale.
  • Determina intensificarea absorbtiei mineralelor in organism, in special a calciului necesar sanatatii sistemului osos, prevenind astfel osteoporoza (indicat femeilor care se apropie de menopauza) si influenteaza pozitiv procesul de crestere, in special la copii.
  • Intensifica raspunsul imun al organismului prin stimularea productiei de anticorpi. Crescand imunitatea, persoanele care consuma cu regularitate iaurt fiind ferite de raceli.
  • Iaurturile degresate pot fi folosite de persoanele care au colesterolul crescut avand avantajul ca nu aduc un aport lipidic suplimentar. De asemenea, asocierea cu efort fizic si o dieta echilibrata ne ajuta sa slabim.
  • Ofera stralucire si tinerete tenului fiind folosit si in tratamentele cosmetice, pentru diminuarea ridurilor, acnee etc.
  • Poate fi o adevarata arma impotriva respiratiei urat mirositoare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 4 =