fbpx

 

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată în partea din faţă a gâtului. Aceasta secretă doi hormoni importanţi din punct de vedere metabolic – tiroxina şi triiodotironina – care sunt vitali pentru dezvoltarea fizică şi mentală.

Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce o cantitate mai mică de hormoni decat cea necesară organismului. Hipotiroidismul este mai întâlnit la femei decât la bărbaţi, iar prevalenţa creşte o dată cu înaintarea în vârstă. În decursul vieţii, aproximativ 1 dintre 50 de femei şi 1 dintre 500 de bărbaţi vor fi diagnosticaţi cu hipotiroidism.

 

Simptome

Simptomele care apar în mod frecvent includ oboseala, creşterea în greutate, constipaţia, senzaţia de frig, pielea uscată, părul lipsit de viaţă, retenţia de lichide, încetinirea mentală şi depresia.

Simptomele mai puţin frecvente includ vocea răguşită, perioadele menstruale neregulate sau menstruaţie abundentă la femei, infertilitatea, scăderea libidoului, sindromul de tunel carpian (care cauzează dureri şi amorţeală la nivelul mâinii) şi pierderea memoriei sau confuzia la vârstnici. Cauze pentru apariţia hipotiroidismului –          tiroidita autoimună, aceasta fiind şi cea mai frecventă cauză;-          chirurgie sau tratament radioactiv pentru glanda tiroidă;–          deficitul de iod;-          anumite medicamente.  Diagnosticarea Printr-un test de sânge se poate diagnostica hipotiroidismul:-          hormon de stimulare tiroidiană (TSH);-          tiroxina (T4);-          anticorpii tiroidieni.    Tratament Tratamentul constă în administrarea de medicamente în fiecare zi. Este recomandat ca medicamentele să fie administrate pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, cu 60 de minute înainte de a lua micul dejun. Pentru că anumite alimente care conţin calciu, fier sau soia pot bloca absorbţia substanţei activă în organism, este important ca adimistrarea medicamentului să se facă conform menţiunilor de mai sus.  Cât durează tratamentul? Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul trebuie urmat toată viaţa. Există însă cazuri când, ocazional, procesul bolii se inversează.  Există efecte secundare la tratament? Pentru că medicamentul prescris este un înlocuitor al hormonului natural secretat de organism, efectele secundare la tratament sunt foarte rare.  Acestea sunt recomandări şi informaţii generale pentru hipotiroidism, iar un consult la un medic endocrinolog va fi necesar pentru punerea unui diagnostic pe baza analizelor medicale. Clinicile PULS vă stau la dispoziţie cu această specialitate medicală, prin medicii săi Herman Sorina şi Constantinescu Gabriela. Pentru programări vă rugăm apelaţi 021.9290 sau vă puteţi programa online, folosind formularul disponibil aici.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 10 =

📞 Sună acum!