fbpx

Alimentatia sanatoasa este un ideal pe care, de cele mai multe ori, il obtinem cu un mare efort de vointa. Desi cunoastem principiile si ne dorim sa le aplicam atunci cand punem alimentele in cos, in sacosa sau in farfurie, de la teorie la practica este cale lunga! Tentatiile sunt pretutindeni: la chioscul din fata scolii, la patiseria din statia de autobuz, pe raft langa casa unde platim alimentele sanatoase cumparate din supermarket…

Termenul junk food se foloseste pentru a denumi acele produse alimentare ieftine si foarte bogate in calorii provenite din grasimi si zahar, dar sarace in nutrienti precum vitamine, minerale sau fibre. Cartofii prajiti alaturi de un snitel prajit in ulei poate constitui o masa de tip junk food, chiar daca totul este preparat in casa. Consecintele alimentatiei de acest tip asupra organismului sunt grave:

  • Se observa o crestere in greutate, pana la obezitate, cu impact asupra productiei de insulina in pancreas. Zaharul ascuns in aceste alimente semipreparate contribuie si el la cresterea nivelului de colesterol din sange.
  • Acizii grasi saturati in exces atrag dupa ei si o crestere a colesterolului, cu efecte negative asupra sistemului cardiovascular (poate aparea ateroscleroza si consecintele ei, infarctul si accidentul vascular cerebral).

Cand consumam junk food, senzatia de foame dispare pentru moment, dar apare rapid peste una, doua ore, cand recurgem din nou la solutii rapide de satisfacere a foamei. Iata de ce este important sa intelege mecanismele prin care boala se instaleaza in timp si sa evitam tentatiile. Alegerile sanatose pot fi facute cu o buna planificare a meniurilor zilnice, urmata de o vizita la supermarket cu lista de cumparaturi pregatita de dinainte.

Pentru consultatii, sfaturi nutritionale si investigatii paraclinice pentru diagnosticarea diabetului, va puteti adresa cabinetului de diabet si nutritive al Clinicilor PULS, telefonand la Call Center – 021.9290.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − eleven =

📞 Sună acum!