fbpx

Despre efectul yo-yo si dietele minune

(Articol scris de dr. Mihaela BUZEA, Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice)

Greutatea ciclica, rezultat al dietele hipocalorice si diferitelor cure de slabire gresit aplicate (cunoscuta popular ca „efect yo-yo”) reprezinta cresteri si scaderi ale greutatii corporale, ce apar frecvent la persoanele care urmeaza diete si slabesc, apoi abandoneaza dieta si isi recastiga greutatea pierduta, iar uneori chiar mai mult.

Este important de stiut ca aceste episoade repetate de scadere – recastig ponderal influenteaza negativ atat usurinta de a pierde din greutate la urmatoarele incercari, cat si compozitia corporala. Cei cu greutate ciclica pierd semnificativ mai putina masa de tesut gras (adipos) si mai multa masa musculara (tesut slab). Important de stiut este faptul ca masa musculara este implicata in arderea grasimilor.
Prin urmare, reducerea acesteia incetineste metabolismul bazal scazand eficienta organismului in arderea masei grase.
Ca si atitudine terapeutica, in cazul persoanelor care se confrunta cu efectul yo-yo, initial este urmarita stabilizarea greutatii la un anumit nivel, pe o perioada mai lunga de timp (2-3 luni), deoarece variatiile acesteia sunt mult mai periculoase comparativ cu o greutate stabila (fie si la un IMC mai crescut).

Dietele “minune” care promit rezultate spectaculoase si rapide, fiind prea hipocalorice duc la scaderea arderilor organismului. Organismul nu poate functiona in parametrii normali in cazul in care mancam foarte putin. Mai mult, pot aparea si anumite deficite nutritionale date de cantitatile insuficiente de nutrienti, vitamine si minerale.

Dietele hiperproteice (cele in care predomina proteinele) si cele ketogenice (cele in care predomina grasimile) prin scoaterea carbohidratilor introduc corpul intr-o stare de cetoza, mai ales in primele doua saptamani. In aceasta stare organismul arde foarte bine grasimile, insa este predispus la constipatie, flatulenta, gust metalic, carente vitaminice si deshidratare. Acestea sunt diete restrictive, la care
intradevar rezultatele pot fi spectaculoase, dar cu efecte nefavorabile asupra sanatatii organismului. Kilogramele slabite in prima faza a unor astfel de diete sunt in special datorate eliminarii apei in exces, reducerii
continutului intestinal si a rezervelor de carbohidrati din ficat si muschi. Urmate pe termen lung, gresit conduse sau neinsotite de reintroducerea ulterioara si treptata a celorlalte alimente conduc la efectul yo-yo.

Cel mai sanatos este sa urmam o dieta echilibrata, sub supravegherea unui nutritionist, adaptata din punct de vedere caloric obiectivului propus, precum si particularitatilor fiecarei persoane.

Articol scris de dr. Mihaela BUZEA, Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + six =

📞 Sună acum!