fbpx

DEPRESIA

(articol scris de dr. Aurora GIOSA, Medic Specialist Psihiatrie)

Depresia este o perturbare a starii de dispozitie – care este definita ca fiind o stare afectiva generala, de fond, care reflecta starea de functionalitate a organismului, fiind rezultanta tuturor impulsurilor extero-, intero- si proprioceptive constientizate sau insuficient constientizate; dispozitia fiind, deci, determinata atat de gradul de adaptare la ambianta, cat si de starea subiectiva precedenta, care inglobeaza atit elemente anterior constientizate, cat si elemente insuficient constientizate.

Din aceasta definitie complexa rezulta ca dispozitia este dependenta atat de factori interni cat si externi, ca poate suferi modificari cantitative sau calitative, ca urmeaza concordant sau nu continutul ideativ si ca sufera diferite influente atit din partea factorilor psihologici cit si organici.

Depresia (hipertimia negativa) este caracterizata printr-o puternica traire, printr-o participare afectiva intensa, cu sentimentul durerii morale, al inutilitatii si devalorizarii. Dispozitia deprimata, continutul perceptual cenusiu, lipsit de voiosie, uneori neclar (. . ca prin fum, ca prin ceata. . . ), ideatia lenta cu continut trist, dureros, se exteriorizeaza pe plan motor printr-o inhibitie marcata sau printr-o neliniste anxioasa, mimica, pantomimica exprimind concordant continutul dureros al trairilor afective.  In tot ceea ce simte si traieste, depresivul intrezareste nenorocirea, prevestirea de rau, constiinta lui actualizind aproape exclusiv trairile cu continut neplacut, trist, amenintator.

Simptomatologia depresiva este una din formele de tulburare psihica intilnita extrem de frecvent, incepind cu sindroamele nevrotice din bolile somatice pina la fazele depresive ale tulburarii bipolare (anterior numita psihoza maniaco-depresiva), unde imbraca forma cea mai autentica.

Din punct de vedere al mecanismului neurobiologic implicat, depresia se poate clasifica in urmatoarele forme: depresia astenica, depresia inhibata (akinetica) ce asociaza si disfunctie cognitiva, depresia anxioasa cu risc suicidar crescut, depresia ostila asociata cu factori de comorbiditate (addictie, agresivitate, impulsivitate, suicid violent; survenind pe un anumit pattern de personalitate).

Tehnicile moderne de biologie moleculara au permis precizarea mai exacta a rolului factorilor de susceptibilitate genetica in determinismul tulburarilor afective.  Studiile epidemiologice au evidentiat o crestere progresiva a prevalentei tulburarilor afective in cadrul populatiei generale; referitor la suportul neurobiologic, trebuie avuta in atentie coexistenta, la acelasi individ, a unei vulnerabilitati genetice cauzate de anumiti factori de risc care intervin prin sumare si la o anumita varsta determina o patologie afectiva cu relevanta macroscopica sub diferitele ei forme clinice si entitati subsindromice.  Interactiunea factorilor genetici cu cei de mediu pare a fi decisiva, astfel incit un eveniment de viata important poate determina un raspuns neuro-endocrin inadecvat; la randul sau, acesta poate modifica reglarea si exprimarea uneia sau a mai multor gene. Evidentierea caracterului familial al unor tulburari afective (inclusiv si mai ales depresia) a fost un argument important in acceptarea implicarii factorilor de risc genetici in etiologia acestora.

In concluzie, depresia este un sindrom, mai precis poate avea mai multe cauze si poate coaexista impreuna cu multe alte tulburari psihice sau somatice.  Manifestarea clinica poate imbraca diverse forme, in functie de mecanismul neurobiologic afectat, de unde rezulta si necesitatea stricta a unui tratament individualizat care sa tina cont nu numai de forma clinica actuala, cit si de personalitatea individului, conditiile si stilul de viata actuale, dar si de capacitatea acestuia de a intelege ca tratamentul cu medicamente nu rezolva in totalitate tulburarea, fiind necesar si tratament psihologic, suport familial si social.

Articol scris de dr. Aurora GIOSA, Medic Specialist Psihiatrie.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 11 =

📞 Sună acum!