fbpx

Cu alunitele la control

(Articol scris de dr. Irina Andrei – medic specialist dermatovenerolog)

Pe masura ce sezonul cald isi intra in drepturi si, incepem, treptat, sa renuntam la hainele groase, devenim tot mai preocupati de aspectul pielii noastre. In lunile premergatoare verii, alunitele reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medicul dermatolog.

Ce sunt nevii (alunitele)?

Nevii (cunoscuti popular sub numele de ”alunite”) sunt aglomerari de melanocite (celule incarcate cu pigment, ce se gasesc in mod normal in piele) si fac parte dintr-o multitudine de leziuni cutanate. Astfel, nu orice leziune pigmentara observata la nivelul pielii este un nev; ea trebuie diferentiata de alte tipuri de leziuni cutanate (papiloame, angioame, carcinoame pigmentate). Uneori, aceasta diferentiere pune in dificultate si medicul dermatolog, de aceea este important sa nu diagnosticam astfel de leziuni singuri, acasa, ci sa ne prezentam la un medic specialist.

Cum imi dau seama daca o alunita este “periculoasa”?

Se intampla de multe ori ca o alunita, in ciuda unui aspect ingrijorator, sa fie de fapt o leziune benigna si lipsita de riscuri. Singurul care poate stabili tipul de leziune este medicul, dar exista o serie de semne la care ar trebui sa fim atenti pentru a ne prezenta la consultatie la momentul oportun.

Principalele aspecte de luat in calcul sunt:

1. Cresterea in dimensiuni – o alunita pe care o stim de multa vreme si care incepe sa isi mareasca brusc dimensiunea sau o alunita nou-aparuta care creste repede, trebuie sa ne puna in alerta. Totodata, leziunile mai mari de 5 mm in diametru trebuie investigate.

2. Asimetria – leziunile benigne au de obicei o forma regulata, simetrica; atunci cand ne aflam in fata unei alunite cu o forma neregulata, asimetrica, este cazul sa consultam un specialist.

3. Modificarile de culoare – de obicei, alunitele care nu pun probleme au o coloratie omogena, ce variaza de la brun deschis la brun inchis; unele leziuni prezinta centrul mai inchis si periferia mai deschisa la culoare, acest lucru nefiind un semn de gravitate. Sunt suspecte acele alunite cu neregularitati de culoare, la nivelul carora se gasesc mai multe nuante (maro, negru, alb).

4. Aspectul marginilor – o alunita cu forma regulata, rotunda sau ovala, bine delimitata de pielea din jur, nu ridica in general probleme; atunci cand, insa, o leziune are marginile intrerupte si este imprecis delimitata fata de pielea din jur, ar trebui sa ridice niste semne de intrebare.

Cum le urmaresc?

Va recomandam efectuarea unui consult dermatologic de rutina anual, cu monitorizarea nevilor prin dermatoscopie. Dermatoscopia este o metoda non-invaziva prin care medicul dermatolog – cu ajutorul unui instrument optic special (dermatoscop) sau a unui videodermatoscop – examineaza leziunile de pe pielea pacientului (pete, alunite). Procedura este complet nedureroasa si se adreseaza tuturor pacientilor care prezinta alunite, indiferent de numarul sau aspectul acestora (sunt incluse aici si leziunile care, conform criteriilor de mai sus, au un aspect complet “nepericulos” – este recomandat sa fie si ele urmarite o data pe an).
Totodata, este foarte important sa ne prezentam la medic ori de cate ori observam la nivelul pielii oricare din modificarile enumerate mai sus.

Pot fi tratate? Ce este de facut in privinta lor?

Este bine ca orice modificare la nivelul unui nev sa fie semnalata medicului dermatolog, pentru ca acesta sa adopte atitudinea terapeutica potrivita. Astfel, uneori este suficient sa facem dermatoscopii de control (la 3, 6 luni), alteori fiind recomandata indepartarea (chirurgicala sau prin tehnici de laser) a alunitelor. Procedura este una simpla, cu anestezie locala si nu necesita de obicei spitalizare sau ingrijiri speciale.

In incheiere, dorim sa demontam doua mituri populare, dar gresite:

Mitul 1: Orice alunita inseamna cancer.

Nici pe departe! Nevii au potential de a se transforma in melanom, dar acest lucru nu este obligatoriu si poate fi prevenit printr-o simpla monitorizare corecta.

Mitul 2: Indepartarea alunitelor este interzisa, pentru ca asa se poate ajunge la cancer.

Din contra, prin indepartarea chirurgicala din timp a anumitor leziuni, poate fi prevenita evolutia lor spre cancer de piele. Desigur, este obligatoriu ca aceste manevre sa fie facute numai de catre medicul specialist.

Asadar, prezenta alunitelor este normala si nu trebuie sa ne alerteze din cale-afara, dar este indicat sa ne prezentam periodic la medic pentru a surprinde din timp orice modificare ce ar putea anunta transformarea intr-o leziune periculoasa.

Articol scris de Dr. Irina ANDREI – Medic Specialist Dermatovenerolog
Pentru programari la d-na dr. Irina ANDREI, contactati Call Center PULS la 021.9290.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × four =

📞 Sună acum!