fbpx

Ce trebuie să știm despre durerea din piept? Cauze cardiovasculare (partea a III-a)

Durerea toracică poate avea cauze cardiovasculare, dar poate fi în același timp și un semn al unei afecțiuni digestive, pulmonare, musculare sau al unei tulburări de sănătate mintală.

Principalele probleme cardiovasculare care au ca simptom durerea sunt boala coronară ischemică și infarctul de miocard. Pe lângă acestea, însă, există și alte probleme pe care medicul cardiolog le poate identifica, în urma investigațiilor.

Miocardita este o boală infecțioasă a mușchiului inimii și poate fi de provocată de microbi, virusuri sau ciuperci. Uneori, poate fi lipsită de simptome, dar în alte cazuri apare durere în piept, febră, oboseală, palpitații și probleme de respirație.

Pericardita este inflamația membranei care înconjoară inima și are simptome asemănătoare anginei. Durerea este ascuțită, situată în partea superioră a pieptului (spre umăr și gât) și se poate înrăutăți la înghițirea alimentelor, în expirație și când stăm întinși pe spate.

Cardiomiopatia hipertrofică este o afecțiune determinată de factori genetici, în care pereții inimii sunt îngroșați, observându-se și alte anomalii ale structurii cordului. Uneori nu apare niciun simptom, alteori apare durere însoțită de dificultăți în respirație, amețeli și pierderea cunoștinței. Complicațiile bolii sunt insuficiența cardiacă severă și chiar moartea subită (este principala cauză de moarte subită la pacienții tineri)

Prolapsul de valvă mitrală este situația în care “clapeta” dintre două cămătuțe ale inimii nu se închide corespunzător. Principalele simptome sunt palpitațiile, amețeala și durerea în piept, deși în cazul în care acest prolaps este mic, poate să fie complet asimptomatic.

Disecția de arteră coronară este o fisură care apare în arterele care aduc transportă sângele oxigenat și este o afecțiune foarte rară, dar de multe ori fatală. Principalul simptom este durerea foarte puternică, care apare brusc în piept și iradiază spre partea superioară a spatelui. Uneori, pot apărea semne de afectare a părților corpului care nu mai sunt hrănite cu oxigen și substanțe nutritive – de exemplu poate imita un accident vascular cerebral sau o afectare a măduvei spinării cu paraplegie. Aceste semne indică o urgență majoră, iar ambulanța trebuie chemată de urgență.

Pentru că este mai simplu să previi decât să tratezi, recomandăm vizitele anuale la medicul de familie chiar în situația în care nu există niciun simptom de boală. Iar când apare un astfel de simptom precum durerea în piept, este important să descoperim cauza și să excludem afecțiuni grave care ne pun viața în pericol.

Vă puteți programa la cabinetul de cardiologie PULS Medica din str. Ion Călin nr. 37 telefonând la 021.9290.

Foto: freeimages.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 2 =

Eşti sigur că vrei să închizi această pagină?

logo
Fii partenerul nostru! Spune-ne AICI de ce pleci de pe această pagină şi ce putem face pentru a găsi pe site toate informaţiile de care ai nevoie.
Trimite
close-link
📞 Sună acum!