fbpx

Ce trebuie să știm despre durerea din piept? Afecțiuni psihice

 

Cititi aici despre cauzele cardiovasculare, pulmonare si digestive ale durerii din piept: http://pulsmedica.ro/tag/durere-in-piept/

Anxietatea și depresia sunt două afecțiuni psihice frecvente, cauzate de impactul factorilor externi, din mediul în care trăim, asupra unui psihic cu predispoziție spre tulburări din sfera nevrotismului. Factorii sociali din prezent, implicați în apariția tulburărilor anxio-depresive, sunt:

– o conștiință crescută a riscului, în urma mesajelor primite prin mass media (de exemplu riscul de a ne îmbolnăvi de o afecțiune contagioasă sau de cancer, riscul de a consuma alimente cu aditivi și substanțe chimice, riscu de accidente, etc.)

– izolarea, singurătatea celor care trăiesc în marile orașe și care au rupt legăturile cu comunitatea

– nesiguranța și incertitudinile vieții, incluzând aici schimbările sociale, șomajul, munca excesivă

În aceste condiții, este posibil ca anumite persoane vulnerabile să dezvolte tulburări de anxietate sau depresie. Vulnerabilitatea este dată, pe de o parte, de predispoziția genetică, și pe de altă parte de condiții dificile în copilărie (abuz fizic sau psihologic, abandon, etc.).

Manifestările în tulburările de anxietate pot varia de la teamă intensă și senzația morții iminente, durere în piept și senzație de sufocare, bătăi puternice ale inimii și tremurături în atacul de panică, până la o neliniște permanentă fără o cauză conștientă, cu senzație de apăsare pe piept, transpirații reci și tremurături, probleme digestive (vărsături și diaree) în tulburarea de anxietate generalizată.

De multe ori, atacut de panică este confundat cu un atac de cord, pacientul sau aparținătorii cheamă ambulanța pentru a descoperi că durerea din piept este, de fapt, de cauză psihologică.

Și depresia poate avea ca formă de manifestare o durere intensă în zona pieptului, ca o apăsare, însoțită de alte manifestări caracteristice bolii precum dispoziție tristă, pierderea interesului pentru activități preferate, dezinteres față de îngrijirea personală, ruminație și idei de devalorizare și lipsă de sens.

Tratamentul tulburărilor de anxietate și al depresiei variază în funcție de intensitatea și durata simptomelor de la psihoterapie la administrarea unor tratamente pe termen mediu sau lung.

Vă puteți programa la cabinetul de psihiatrie sau cabinetului de psihologie PULS Medica din str. Ion Călin nr. 37 telefonând la 021.9290.

Foto: freeimages.com
Sursa: WebMD

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − eight =

📞 Sună acum!