fbpx

Cea mai larg acceptată teorie privind mecanismul de apariție a aterosclerozei este cea a “răspunsuluila leziune“.

Ateroscleroza reprezintă o boală sistemică în care depozite neregulate de material lipidic (plăci de aterom) se depun pe artere conducând la reducerea sau blocarea fluxului sanguin.

MECANISMUL DE APARIȚIE

Peretele arterelor este alcătuit din câteva straturi. Stratul interior / endoteliul / intima, este neted și cu structură continuă. Atunci când intima este lezată sau afectată de o boală, se produce o reacție inflamatorie care favorizează depunerile lipidice iar în final se formează plăcile de aterom.

Exista doua teorii care nu se exclud, ci se suprapun:

  • Leziunilesunt cauzate de nivelul ridicat al colesterolului din sânge și produc reacții inflamatorii în jurul cărora iau naștere depuneri lipidice.
  • Inflamația conduce la accentuarea leziunilor arteriale prin mecanisme complexe ale sistemului imunitar sau prin toxicitate directă.

Unele celulele albe din sânge au rol în evoluția inflamațiilor. Ateroscleroza începe când monocitele părăsesc fluxul sanguin, pătrund în intima și se transformă în celule spumoase care colectează colesterolul și substanțele grase formând depozite neregulate (ateroamele).

Și infecțiile cu bacterii și viruși afectează intima favorizând procesul sclerotic. Chlamydia pneumoniae produce pneumonie, Helicobacter pilori dă ulcer gastric.

De cele mai multe ori ateroamele se formează la bifurcația arterelor unde există turbulențe constante ale fluxului sanguin.

Simptomele apar doar atunci când placa de aterom perturbă circulaţia sângelui in arteră.

O treime din decesele din Europa  se datorează aterosclerozei care ocupă locul întâi în cauzele de mortalitate.

Surse: Agenda Medicala Merck – MediculCasei, ediția a doua;

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 3 =

📞 Sună acum!