fbpx

Ateroscleroza reprezintă o boală în care depozite neregulate de material lipidic (plăci de aterom) se depun pe artere conducând la reducerea sau chiar blocarea fluxului sanguin.

Este boala responsabilă pentru o treime din decesele din Europa ocupând locul întâi în cauzele de mortalitate.

CAUZE.

Zestrea genetică și stilul de viață sunt factorii de risc ai declanşării bolii: vârsta, sexul (preponderenţa masculină înainte de 60 de ani), unii factori genetici (hipercolesterolemia familială), creşterea anormală a nivelului de colesterol, hipertensiunea arterială, tabagismul, diabetul şi obezitatea Asocierea mai multor factori creşte probabilitatea apariţiei bolii.

SIMPTOME ŞI SEMNE.

Ateroscleroza se manifestă doar atunci când placa de aterom este atât de mare încât poate perturba circulaţia sângelui în arteră.

EVOLUŢIE

Boala afectează arterele de calibru mare și mediu din creier, inimă, rinichi și alte organe vitale și de la nivelul membrelor inferioare, ducând la boli vasculare grave:

  • insuficienţa circulatorie cerebrală şi accidente neurologice (hemiplegia, afazia, cecitatea),
  • insuficienţa coronariană, insuficienţa cardiacă, tulburările de ritm cardiac, infarctul miocardic
  • insuficienţa renală
  • hipertensiunea arterială
  • insuficienţa circulatorie a membrelor inferioare (arterita)

TRATAMENT

Tratamentul are drept scop limitarea consecinţelor nefaste, prin medicamente, iar pentru cazurile grave, se înlocuiește chirurgical segmentul de arteră afectat cu o grefă sănătoasă sau proteză.

PREVENIRE

Prevenirea – primară, în absenţa semnelor patologice, și cea secundară, în urma unei complicaţii – se face depistând factorii de risc, suprimându-i și controlându-i (oprirea fumatului, regim sărac în grăsimi, mișcare).

Consultați medicii Puls Medica pentru recomandări complete! Programări: 021.9290

Clinici: •  Ștefan cel Mare  •  Teiul Doamnei  •  Turda

 

 

Surse: Dicționar de medicină Larousse, EdituraUniversEnciclopedic

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + 13 =

📞 Sună acum!