fbpx

Testul Babeș-Papanicolau nu te costă nimic și îți poate salva viața!

 

Cancerul de col uterin este o multiplicare anormală, haotică, a celulelor situate în partea inferioară a uterului.

Această modificare a celulelor nu apare subit, ci se instalează în timp, existând mai multe modificări precanceroase numite neoplazie intraepitelială, leziune scuamoasă sau displazie. Toate aceste stadii precanceroase pot fi descoperite din timp prin screening, adică prin realizarea, anual, a unui examen simplu și nedureros, decontat de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Ginecologul recoltează celule de la nivelul colului uterin, care vor fi ulterior analizate în laborator.

Din păcate, România se află pe primul loc în Europa în privința mortalității prin cancer de col uterin, principala afecțiune canceroasă a femeilor românce aflate în perioada fertilă.

Medicii recomandă ca orice femeie cu vârsta între 25 și 64 de ani să facă ANUAL testul Babeș-Papanicolau.

Principalul factor de risc în apariția cancerului de col uterin este virusul Papilloma uman (Human Papilloma Virus, HPV). Deși acest virus are peste 150 de tulpini, doar câteva sunt deosebit de agresive și conduc la cancer: HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33 și HPV 45. Alți factori de risc sunt fumatul, imunosupresia, infecția cu chlamidia, supraponderea și obezitatea, tratamentele îndelungate cu anticoncepționale, dispozitivele intrauterine, mai mult de trei sarcini duse la termen, prima sarcină înainte de vârsta de 17 ani. Este important faptul că, dacă în familie au mai fost cazuri de cancer de col, predispoziția la această afecțiune există.

Simptomele apar foarte târziu în evoluția bolii. Primele stadii sunt complet asimptomatice și, de aceea, multe femei ajung la medic în stadii avansate, când șansele de recuperare sunt mici. Ssemnele care ar trebui să alerteze orice femeie și să o aducă de urgență la cabinetul ginecologic sunt: sângerările vaginale anormale (între menstruații, după instalarea menopauzei sau după un contact sexual), cicluri menstruale prelugnite, secreții vaginale anormale și durere în timpul contactului sexual.

Medicii recomandă oricărei femei să facă anual un examen ginecologic, însoțit de teste de laborator, pentru a trata infecțiile microbiene banale și pentru a descoperi eventualele modificări celulale încă din primele faze.

Pentru a beneficia de gratuitate în cadrul Programului Național de Screening al cancerului de col uterin, vă puteți prezenta la PULS Medica cu trimitere de la medicul dvs. de familie. Pentru detalii și programări, telefonați la 021-9290.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − three =

📞 Sună acum!