fbpx

S.O.S. Imi cade parul!

(articol scris de Dr. Irina Andrei, medic specialist dermatovenerologie)

“Imi cade parul!” – in cabinetul medicului dermatolog intra, lunar, zeci de pacienti care se confrunta cu aceasta problema. Indiferent ca este vorba despre barbati sau femei, despre adolescenti sau varstnici, caderea parului este suparatoare, avand un impact emotional si chiar social greu de imaginat.

De ce imi cade parul?

Pentru inceput, trebuie subliniat un aspect important: caderea parului (intre anumite limite, desigur) este un lucru normal. Dezvoltarea si evolutia unui fir de par se desfasoara pe o durata de cativa ani, in 3 faze: anagen (faza de crestere, care este cea mai lunga), catagen (faza de incetinire sau stopare a cresterii) si telogen (faza de cadere). Asadar, firele de par de pe scalp nu se afla toate in acelasi stadiu evolutiv: unele sunt in crestere, in timp ce altele, ajunse la maturitate, se afla in telogen si sunt pregatite sa cada: intre 50 si 100 de fire pe zi. Ceea ce depaseste aceasta limita este, in general, patologic si poarta denumirea de alopecie.

Ce se ascunde in spatele alopeciei? E grav?

Depasirea limitei de 100 de fire pe zi poate avea cauze variate; din fericire, in marea lor majoritate, acestea nu sunt grave si pot fi remediate. Printre cele mai frecvente cauze ale caderii accelerate a parului se numara:

 • stressul puternic sau prelungit
 • nasterea: in timpul sarcinii, parul creste intr-un ritm accelerat si cade foarte putin (predomina stadiul anagen, de crestere a firelor de par); dupa nastere, prin schimbarile hormonale ce se produc, are loc trecerea brusca la stadiul telogen (de cadere a firelor de par); revenirea la normal se produce treptat si poate dura pana la 9 luni – 1 an de la nastere.
 • agresiunile asupra firului de par: tractiunea, vopsirea, solutiile pentru permanent, placa pentru par
 • anumite medicamente (chimioterapice, preparate hormonale, imunosupresoare)
 • dupa stari febrile prelungite sau interventii chirurgicale laborioase.

Cauzele enumerate mai sus sunt usor de corectat, unele alopecii disparand treptat, de la sine, pe masura indepartarii de evenimentele care le-au provocat; exista insa si cazuri in care caderea parului este indicatorul unor afectiuni mai serioase, cum ar fi:

 • deficitul de vitamine si minerale: fier, zinc, calciu, magneziu, vitaminele A, B, C
 • tulburarile glandei tiroide si, mai rar, alte tulburari endocrine
 • factori imunologici sau genetici
 • persistenta unor focare infectioase (faringian, dentar)
 • afectiuni hepatice
 • intoxicatii

Ce este de facut?

Primul pas in tratarea alopeciei este stabilirea cauzei care a produs-o. De aceea, in momentul in care caderea parului va ingrijoreaza, trebuie sa va prezentati la medicul dermatolog. Dupa discutia cu pacientul si examinarea atenta a scalpului, medicul va stabili despre ce tip de alopecie este vorba si ce investigatii sunt necesare (analize uzuale, dozarea unor vitamine, minerale, evaluarea functiei tiroidei).

Daca se dovedeste ca alopecia are la baza o disfunctie a tiroidei sau a altui organ, medicul va va indruma catre un specialist care sa va ajute sa remediati acest dezechilibru.

In functie de tipul de alopecie de care suferiti, medicul dermatolog va recomanda:

 • suplimente de vitamine/minerale
 • sampoane si lotiuni cu efect de stimulare a cresterii parului (cu vitamine, minerale, aminoacizi sau vasodilatatoare locale)
 • fototerapie locala
 • tratamente pe baza de cortizon, fie aplicat local, fie injectat subcutanat, la nivelul scalpului
 • imunoterapie locala sau sistemica.

Pe langa aceste metode conventionale, in ultimii ani a aparut conceptul de PRP (Platelet Rich Plasma), care consta in injectarea subcutanata a propriei plasme, bogata in trombocite; in cazul alopeciei, se fac injectari la nivelul scalpului, ceea ce stimuleaza cresterea firelor de par.

In cat timp se vad efectele?

Odata ce cauza caderii parului a fost identificata si indepartata, problema va fi rezolvata.  Dar revenirea la normal se va produce lent, pe durata mai multor luni.

Trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa nu va impacientati, pentru ca, de obicei, primele efecte ale tratamentului incep sa fie vizibile in minim una – doua luni.

Articol scris de Dr. Irina Andrei, medic specialist dermatovenerologie
Pentru programari la d-na dr. Irina ANDREI, contactati Call Center PULS la 021.9290.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 4 =

📞 Sună acum!