Cum si de ce sa ne autoevaluam mamar?

(Articol scris de dr. Andreea COTUNA, Medic Specialist Obstetrica – Ginecologie)

Autoevaluarea palpatorie a glandei mamare este necesara pentru identificarea timpurie a unor modificari structurale. Aceasta nu exclude vizita periodica (anuala) la medicul ginecolog.

In primul rand, durerea perceputa la nivelul sanilor (mastodinia), fiziologic, apare ca raspuns al glandei mamare la nivelurile hormonale din organism si anume, estrogenii determina proliferarea ductelor mamare, iar progesteronul proliferarea ductelor si diferentierea lobulilor mamari. Ca urmare, premenstrual poate aparea congestia vaselor de sange si expansiunea ductelor cu retinerea fluidelor la nivelul
tesutului mamar. Aceasta traducandu-se printr-o crestere usoara in dimensiuni a glandei mamare.
Mastodinia fiziologica este bilaterala si ciclica.

Patologic, durerea mamara este de regula unilaterala si poate fi asociata cu multiple afectiuni ale glandei (de exemplu datorata existentei unor formatiuni tumorale benigne, maligne). Pentru depistarea cauzelor durerii mamare unilaterale sunt necesare investigatii paraclinice, precum ecografia mamara, mamografia.

CAND ne autoevaluam mamar?

Ideal ca moment este cel postmenstrual, iar in cazul persoanelor aflate la menopauza in orice zi a lunii.

CUM ne autoevaluam mamar?

Inspectia sanului este primul pas.

Cum si de ce sa ne autoevaluam mamar?
Persoana este in picioare, in fata oglinzii, cu bratele pe langa corp, apoi cu bratele ridicate deasupra capului. Pot fi observate variatii anormale privind conturul, marimea sanilor, eventuala retractie mamelonara, prezenta scurgerilor mamelonare, pielea inrosita etc.

Cum si de ce sa ne autoevaluam mamar?

 

 

Palparea se realizeaza cu degetele (aratator, mijlociu, inelar) unite ca in imaginea alaturata, in sens circular, radial, vertical, crescand intensitatea presiunii.

 

Axila nu trebuie neglijata.

Cum si de ce sa ne autoevaluam mamar

Bratul trebuie pozitionat la distanta de corp, iar degetele de la mana opusa introduse in axila. Astfel, pot fi decelate eventualele formatiuni nodulare anormale.

Autoevaluarea mamara ne ajuta sa detectam timpuriu existenta unor anomalii si sa actionam in consecinta. Cu cat mai repede anomaliile sunt detectate, cu atat conduita terapeutica este initiata la timp pentru a evita progresia bolii si aparitia complicatiilor.

Articol scris de dr. Andreea COTUNA, Medic Specialist Obstetrica – Ginecologie
Pentru programari la dr. A. COTUNA contactati Call Center PULS la 021.9290.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 20 =