Anxietatea

(articol scris de psih. Ligia Cristache Savu)

Anxietatea este definita in Dictionarul de Psihologie Larousse, 2000, ca „stare afectiva caracterizata printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare, difuz„.
Anxietatea este o stare constanta de neliniste, in care simtim ca nu suntem in siguranta si asteptam ca un lucru rau sa se intample.

Diferenta dintre anxietate si frica:

Frica este simtita in momentul in care pericolul este imediat, de cele mai multe ori iminent si il putem cunoaste si evalua, de exemplu: suntem alergati de caini.  Anxietatea, ca si frica este o emotie, insa in acest caz pericolul este potential, nu neaparat iminent si de cele mai multe ori anticipam, ca un lucru grav se poate intampla, de exemplu: urmeaza sa sustin un examen important, este posibil sa nu obtin un rezultat bun.

Astfel, putem concluziona ca anxietatea este o stare care dureaza mai mult decat frica si este diferita de aceasta.

Cateva forme ale tulburarilor de anxietate, conform DSM IV revizuit:

 • atac de panica
 • agorafobie, anxietatea referitoare la, sau evitarea de locuri sau situatii din care scaparea poate fi dificila (sau jenanta) sau in care ajutorul poate sa nu fie accesibil.
 • fobie specifica, anxietate semnificativa clinic provocata de expunerea la un anumit obiect sau situatie temuta, ducand adesea la comportament de evitare
 • fobie sociala, anxietate semnificativa clinic provocata de expunerea la anumite tipuri de situatii sociale sau de performanta, ducand adesea la comportament de evitare
 • tulburare obsesiv-compulsiva, se caracterizeaza prin obsesii (care cauzeaza o anxietate sau detresa marcata) si/sau prin compulsii (care servesc la neutralizarea anxietatii)
 • stres posttraumatic, se caracterizeaza prin reexperientarea unui eveniment traumatic extrem, acompaniata de simptome de excitatie crescuta si de evitare a stimulilor asociati cu trauma.
 • stres acut, se caracterizeaza prin simptome similare celor ale stresului posttraumatic care apar imediat, ca urmare a unui eveniment traumatic extrem.
 • anxietate generalizata se caracterizeaza prin cel putin 6 luni de anxietate si preocupare excesiva si persistenta. Descrieri preluate din DSM IV revizuit.

Ne intalnim din ce in ce mai des cu expresia ATAC DE PANICA, insa ce este cu adevarat un atac de panica?!

Conform DSM IV revizuit, atacul de panica este inclus in Tulburarile de anxietate si „este o perioada discreta in care exista debutul brusc al unei aprehensiuni, frici sau terori intense, asociate adesea cu senzatia de moarte iminenta, iar criteriile de diagnostic pentru atacul de panica sunt:

O perioada distincta de frica intensa sau de disconfort in care patru (sau mai multe) dintre urmatoarele simptome apar brusc si ating culmea in decurs de 10 minute:

 1. palpitatii, batai puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac
 2. transpiratii
 3. tremor sau trepidatie
 4. senzatie de scurtare a respiratiei sau de strangulare
 5. senzatie de sufocare
 6. dureri sau discomfort precordial
 7. greata sau detresa abdominala
 8. senzatie de ameteala, dezechilibru, vertij sau lesin
 9. derealizare (sentimentul de irealitate) sau depersonalizare (detasare de sine insusi)
 10. frica de pierdere a controlului sau de a nu innebuni
 11. frica de moarte
 12. parestezii (senzatii de amorteala sau de furnicaturi)
 13. frisoane sau valuri de caldura.”

Anxietatea nu trebuie privita ca o emotie negativa sau disfunctionala, care trebuie eliminata in totalitate din existenta noastra. Este ca toate celelalte o emotie naturala care ne ajuta in procesul de supravietuire, insa se impune necesitatea sau nevoia de a delimita anxietate normala (dupa cum am mai spus, necesara supravietuirii) si anxietatea patologica. Astfel este foarte important de mentionat ca doar in momentul in care mai mult de patru din cele treisprezece simptome mentionate mai sus sunt resimtite putem afirma ca am trait sau am avut un atac de panica, iar in acest caz se impune solicitarea ajutorului din afara, fie ca vorbim despre psiholog, fie ca vorbim despre medicul psihiatru.

Va recomandam sa evitati autodiagnosticarea si sa cereti ajutor atunci cand anxietatea va compleseste si se desfasoara pe o perioada lunga de timp.

Modalitati de a trata anxietatea:

 • cu ajutorul unui psihoterapeut prin intermediul diverselor forme de psihoterapie.
 • cu ajutorul unui medic psihiatru prin tratament medicamentos specific.

Tratamentul pentru tulburarile de anxietate este prescris doar de medicul psihiatru iar modificarea acestuia are loc in urma recomandarii medicului curant.

Articol scris de psih. Ligia Cristache Savu – psiholog practicant autonom pe psihologia muncii, organizationala si psihologia transporturilor.
Pentru programari, contactati Call Center PULS la 021.9290.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =